SECTION-5

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q11. By which name/names is our country mentioned in the Constitution?    [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) Bharat and India
(B) Bharat only
(C) Hindustan and India
(D) Bharat, Hindustan and India

Ans:(A) Bharat and India

 

Q12. In the context of the Preamble of Indian Constitution which of the following sequence is correct?    [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Republic, People’s, Democratic, Secular, Socialist, Universal, Sovereign
(B) Sovereign, Socialist, Democratic, People’s, Secular, Republic
(C) Sovereign, Socialist, People’s, Democratic, Secular, Socialist, Republic
(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

Ans:(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

 

Q13. In the following quotation,
“WE THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a (Sovereign Socialist
Secular Democratic Republic) and to secure to all its citizens.
JUSTICE, social, economic and political;
LIBERTY of thought, expression, belief, faith and worship;
EQUALITY of status and opportunity and to promote among them all;
FRATERNITY assuring the dignity of the Individual and the unity and the integrity of the Nation. In our Constituent Assembly, this ‘X’ do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution”, ‘X’ stands for    [IAS (Pre) 1997]

(A) Twenty-sixth day of January, 1950
(B) Twenty-sixth day of November, 1949
(C) Twenty-sixth day of January, 1949
(D) None of the above

Ans:(B) Twenty-sixth day of November, 1949

 

Q14. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on 26-1-1950 when the Constitution came into force?     [UPPCS (Mains) 2009 UP Lower (Spl)(Pre) 2008]

(A) A Democratic Republic
(B) A Sovereign Democratic Republic
(C) A Sovereign Secular Democratic Republic
(D) A Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

Ans:(B) A Sovereign Democratic Republic

 

Q15. Which one of the following describes India as a Secular State?    [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Fundamental Rights
(B) Preamble to the Constitution
(C) 9th Schedule
(D) Directive Principles

Ans:(B) Preamble to the Constitution

 

Q16. Which one of the following words was not included in the Preamble of the Indian Constitution in 1975?    [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Fraternity
(B) Sovereign
(C) Equality
(D) Integrity

Ans:(D) Integrity

 

Q17. In which form is India declared in The Preamble of Indian Constitution?    [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) A Sovereign, Democratic, Republic
(B) A Socialist, Democratic, Republic
(C) A Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
(D) None of the above 320 Objective General Studies

Ans:(C) A Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

 

Q18. The term ‘Socialist’ was brought into the Preamble of the Indian Constitution by which amendment?    [MPPCS (Pre) 2013 60th to 62nd BPSC (Pre) 2016 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) 32nd
(B) 42nd
(C) 44th
(D) 74th

Ans:(B) 42nd

 
Q19. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were inserted in The Preamble to the Constitution by the    [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) 41st Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 43rd Amendment
(D) 44th Amendment

Ans:(B) 42nd Amendment

 
Q20. The word ‘Secularism’ was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by [UPPCS (Mains) 2013 UPPCS (Pre) 2010, 1991]

(A) 25th Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 52nd Amendment

Ans:(B) 42nd Amendment

 

1      2      3          5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions


Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply