SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q71. ‘Marriage’, ‘Divorce’ and ‘Adoption’ are an entry in the Seventh Schedule of the Constitution under the following.    [UP Lower Sub. (Spl) (Pre) 2010]

(A) List I – Union List
(B) List II – State List
(C) List III – Concurrent List
(D) None of the above three lists

Ans:(C) List III – Concurrent List

 

Q72. The right of the government to impose taxes and fees is provided in which List of Constitution?    [IAS (Pre) 2009]

(A) VI Schedule
(B) VII Schedule
(C) IX Schedule
(D) XI Schedule

Ans:(B) VII Schedule

 

Q73. Which one of the following is in the State List?    [UPPCS (Pre) 2001]

(A) Railway Police
(B) Corporation Tax
(C) Census
(D) Economic and Social Planning

Ans:(A) Railway Police

 

Q74. Land Reform comes under the subjects of    [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Union List
(B) Concurrent List
(C) State List
(D) None of the above

Ans:(C) State List

 

Q75. Which Schedule of the Constitution of India contains special provisions for the administration and control of Schedule Areas in several states?    [IAS (Pre) 2008]

(A) Third
(B) Fifth
(C) Seventh
(D) Ninth

Ans:(B) Fifth

 

Q76. Provisions of Schedule Six of the Constitution does not apply to which of these state? [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) Manipur

Ans:(D) Manipur

 

Q77. The Sixth Schedule of the Constitution of India deals with the administration of tribal areas of which of the following States?    [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Bihar, Chhattisgarh, Goa
(B) Meghalaya, Tripura and Mizoram
(C) Uttarakhand, Manipur, Jharkhand
(D) Nagaland, Arunachal, Tripura

Ans:(B) Meghalaya, Tripura and Mizoram

 

Q78. The provisions of the Fifth and Sixth Schedule in the Constitution of India are made to [IAS (Pre) 2015]

(A) Protect the interests of Scheduled Tribes
(B) Determine the boundaries between States
(C) Determine the powers, authority and responsible of Panchayats
(D) Protect the interests of all the border States

Ans:(A) Protect the interests of Scheduled Tribes

 

Q79. The Constitutional status has been given to Panchayats under Article    [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) 226
(B) 243
(C) 239
(D) 219

Ans:(B) 243

 

Q80. The Eleventh Schedule of the Constitution is related to which of the following? [UPPSC (RI) 2014 UPPCS (Pre) 2015]

(A) Municipality
(B) Panchayati Raj
(C) Centre-State relationship
(D) Removal of corruption

Ans:(B) Panchayati Raj

    2              5            7      8

Go to Next section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply