SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. The provision that “no bill imposing tax can be introduced in the Legislature except on the recommendation of the President” is covered in the Constitution of India under [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Article 117
(B) Article 266
(C) Article 306
(D) Article 307

Ans:(A) Article 117

 

Q62. Special provision regarding Financial Bills is given under      [UP UDA/LDA (Spl)(Mains) 2010]

(A) Article 117
(B) Article 119
(C) Article 121
(D) Article 123

Ans:(A) Article 117

 

Q63. Which one of the following articles of the Indian Constitution provides for All Indian Services?     [UPPSC (RI) 2014UPPCS (Mains) 2012]

(A) Article 310
(B) Article 311
(C) Article 312
(D) Article 313

Ans:(C) Article 312

 

Q64. Which one of the following pairs (Institutions and Articles of the Constitution) is properly matched?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Supreme Court of India – Article 318
(B) Election Commission of India – Article 324
(C) Union Public Service Commission – Article 332
(D) Attorney General – Article 351

Ans:(B) Election Commission of India – Article 324

 

Q65. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Article 39A – Equal Justice and Free Legal Aid
(B) Article 40 – Organisation of Village Panchayats
(C) Article 44 – Uniform Civil Code
(D) Article 48 – Separation of Judiciary from Executive

Ans:(D) Article 48 – Separation of Judiciary from Executive

 

Q66. Which one of the following is matched correctly?    [UP Lower Sub. (Pre) 2002 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2002]

(A) Article 17 – Equality before Law
(B) Article 78 – Establishment of Parliament
(C) Article 192 – Salaries and Allowances of Parliament Members
(D) Article 352 – Proclamation of Emergency

Ans:(D) Article 352 – Proclamation of Emergency

 

Q67. Which of the following is correctly matched?    [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Part-II of the Constitution – Fundamental Rights
(B) Part-III of the Constitution – Citizenship
(C) Part-IV(A) of the Constitution – Fundamental Duties
(D) Part-V of the Constitution – Directive Principles of the State Policy

Ans:(C) Part-IV(A) of the Constitution – Fundamental Duties

 

Q68. Which of the following is not correctly matched under the Constitution of India? [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) The Panchayats – Part IX
(B) The Municipalities – Part IX-A
(C) The Co-operative Societies – Part IX-B
(D) Tribunals – Part X

Ans:(D) Tribunals – Part X

 

Q69. Consider the following statements.
1. The Constitution of India has 20 parts.
2. There are 390 Articles in the Constitution of India in all.
3. Ninth, Tenth, Eleventh and Twelfth Schedules were added to the Constitution of India by Constitution (Amendment) Acts.
Which of the statements given above is/are correct?   [IAS (Pre) 2005]

(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(C) Only 3

Q70. Which of the following are enshrined in the third schedule of the Indian Constitution?
1. Form of oath of office for a Minister for the Union.
2. Form of oath to be made by the Chief Justice of Supreme Court.
3. Form of oath of office for the President of India.
4. Form of oath to be made by a Member of Parliament.
Select the correct answer using the code given below.  [UPPCS (Pre) 2017]
Code

(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans:(C) 1, 2 and 4

        3      4           6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply