SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Which of the following subject lies in the Concurrent List?     [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) Agriculture
(B) Education
(C) Police
(D) Defence

Ans:(B) Education

 

Q52. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent List by the     [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) 24th Amendment
(B) 25th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment

Ans:(C) 42nd Amendment

 

Q53. Which one of the given Subjects is not correctly matched with their list?    [UPPCS (Pre) 2009, 2010] Subject List

(A) Forest Concurrent
(B) Stock Exchange Concurrent
(C) Post Office Union Saving Bank
(D) Public Health State

Ans:(B) Stock Exchange Concurrent

 

Q54. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding Anti-defection Act?     [IAS (Pre) 1998, 2014 UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) Second Schedule
(B) Fifth Schedule
(C) Eighth Schedule
(D) Tenth Schedule

Ans:(D) Tenth Schedule

 

Q55. Constitution’s Tenth Schedule relates to    [41st BPSC (Pre) 1996 UPPCS (Mains) 2005]

(A) National Language of India
(B) Administration of SC’s and ST’s Area
(C) Judicial Review
(D) Anti-defection Law

Ans:(D) Anti-defection Law

 

Q56. Which one of the following is not included in the Union List in the Seventh Schedule of the Indian Constitution?    [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Banking
(B) Insurance
(C) Census
(D) Gas

Ans:(D) Gas

 

Q57. Which one of the following is not included in the ‘Union List’ of the Constitution of India?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Defence
(B) Foreign Affairs
(C) Railways
(D) Agriculture

Ans:(D) Agriculture

 

Q58. Which one of the following is included in the State List under Seventh Schedule of Indian Constitution?    [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Education
(B) Electricity
(C) Railway Police
(D) Forest

Ans:(C) Railway Police

 

Q59. In which list of the Indian Constitution the ‘Panchayati Raj’ subject is included? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary List

Ans:(B) State List

 

Q60. Which one of the following subject is in List-III Concurrent List of the Seventh Schedule of the Constitution of India?    [UPPCS (Mains) 2006, 2011]

(A) Criminal Procedure
(B) Police
(C) Prisons
(D) Public Order

Ans:(A) Criminal Procedure

1          3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply