SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q41. Which one of the following is not matched correctly?     [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Citizenship – Part II of Constitution
(B) Fundamental Rights – Part III of Constitution
(C) Fundamental Duties – Part VI-A of Constitution
(D) State – Part VI of Constitution

Ans:(A) Citizenship – Part II of Constitution

 

Q42. Which part of our Constitution envisages a three tier system of Panchayats?     [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Part IX
(B) Pat X
(C) Part XI
(D) Part XII

Ans:(C) Part XI

 

Q43. Which part and chapter of the Indian Constitution deal with the legislative relation between the Union and the States?    [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Part XI and Chapter I
(B) Part XI and Chapter II
(C) Part XII and Chapter I
(D) Part XII and Chapter II

Ans:(A) Part XI and Chapter I

 

Q44. Which one of the following Schedules of the Indian Constitution lists the names of states and specifies their territories?     [IAS (Pre) 2003 UPPCS (Mains) 2014]

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Ans:(A) First

 

Q45. Fourth Schedule of the Constitution of India deals with     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Allocation of seats for the Council of States
(B) Political defection
(C) Panchayat system
(D) Languages

Ans:(A) Allocation of seats for the Council of States

 

Q46. If a new state of the Indian Union is to be created, which one of the following Schedules of the Constitution must be amended?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2018]

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Ans:(A) First

 

Q47. To give constitutional protection, state land reforms laws have been included in the [UPPCS (Mains) 2003]

(A) 7th Schedule
(B) 9th Schedule
(C) 8th Schedule
(D) 10th Schedule

Ans:(B) 9th Schedule

 

Q48. Under the Constitution of India, Economic Planning is a subject       [Uttarakhand PCS (Pre) 2002 UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) In the State List
(B) In the Union List
(C) In the Concurrent List
(D) Not specified in any list

Ans:(C) In the Concurrent List

 

Q49. Which of the following is the subject of Concurrent List?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011 UPPCS (Mains) 2005]

(A) Police
(B) Criminal Matters
(C) Radio and Television
(D) Foreign Affairs

Ans:(B) Criminal Matters

 

Q50. Which of the following Entry is subject of Concurrent List?    [Kerala PSC (Pre) 2018]

(A) Population control and family planning
(B) Public health and sanitation
(C) Per-person Tax
(D) Treasure Trave

Ans:(A) Population control and family planning

1      2          4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply