SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. The tradition of written Constitution began from which of the following countries? [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Japan
(B) India
(C) Britain
(D) America

Ans:(D) America

 

Q32. Of the following political features, which is/are common to India and the USA? [UPPCS (Pre) 2017]
1. Residuary powers vested in the centre.
2. Residuary powers vested in the states.
3. President has the power of pocket veto.
4. The upper house has some nominated members

(A) Only 3
(B) Only 3 and 4
(C) Only 2, 3 and 4
(D) Only 1, 3 and 4

Ans:(A) Only 3

 

Q33. There were originally how many Articles in the Constitution of India?      [West Bengal PSC (Pre) 2016 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) 420
(B) 380
(C) 395
(D) 270

Ans:(C) 395

 

Q34. Total numbers of Articles and Schedules in Constitution, calculation or numbering wise is     [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) 390 Articles, 5 Schedules
(B) 395 Articles, 12 Schedules
(C) 395 Articles, 10 Schedules
(D) 444 Articles, 12 Schedules

Ans:(B) 395 Articles, 12 Schedules

 

Q35. Indian Constitution consists of     [42nd BPSC (Pre) 1997 Himachal Pradesh PSC (Pre) 2018]

(A) 300 Articles
(B) 350 Articles
(C) More than 400 Articles
(D) 500 Articles

Ans:(C) More than 400 Articles

 

Q36. How many parts, Articles and Schedules was there in the original Indian Constitution? [Jharkhand PCS (Pre) 2016 Andhra Pradesh PSC (Pre) 2018]

(A) 22 Parts, 395 Articles and 8 Schedules
(B) 24 Parts, 450 Articles and 12 Schedules
(C) 22 Parts, 390 Articles and 8 Schedules
(D) 24 Parts, 425 Articles and 12 Schedules

Ans:(A) 22 Parts, 395 Articles and 8 Schedules

 

Q37. The Indian Constitution comprises of     [53rd to 55th BPSC (Pre) 2003]

(A) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules
(B) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules
(C) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules
(D) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules

Ans:(A) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules

 

Q38. Total number of Schedules in the Constitution is     [MPPCS (Pre) 2010]

(A) 12
(B) 16
(C) 8
(D) 10

Ans:(A) 12

 

Q39. The Indian Constitution is divided into     [UPPCS (Mains) 2012 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) 16 Parts
(B) 22 Parts
(C) 24 Parts
(D) 25 Parts

Ans:(B) 22 Parts

 

Q40. Which part of Constitution contains provisions relating to citizenship?      [UP UDA/LDA (Spl)(Mains) 2010]

(A) Part I
(B) Part III
(C) Part II
(D) Part IV

Ans:(C) Part II

1          3      4           6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *