SECTION-4

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q21. The feature of Federal system of Indian Constitution is inspired by the constitution of [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Canada
(B) United Kingdom
(C) U.S.A.
(D) Ireland

Ans:(A) Canada

 

Q22. The Indian Parlimentary System is different from the British Parliamentary System in that India has     [Karnataka PSC (Pre) 2018]

(A) Both a real and a nominal executive
(B) A system of collective responsibility
(C) Bi-cameral legislature
(D) The system of judicial review

Ans:(D) The system of judicial review

 

Q23. The system of judicial review exists in    [UPPCS (Mains) 2012 UPPCS (Pre) 2008]

(A) India only
(B) U.S.A. only
(C) India and U.S.A.
(D) U.K. only

Ans:(C) India and U.S.A.

 

Q24. Which of the following characteristics is common between the Federal system of India and America?    [IAS (Pre) 1993]

(A) A Single Citizenship
(B) Three lists in the Constitution
(C) Dual Judicial System
(D) A Federal Supreme Court for Interpretation of the Constitution

Ans:(D) A Federal Supreme Court for Interpretation of the Constitution

 

Q25. Which of the following statements is true?    [38th BPSC (Pre) 1992]

(A) The Federal form of Government is in United States of America
(B) The government of India is federal and unitary both
(C) The government of France is of federal form
(D) The Prime Minister of Pakistan is appointed by the people

Ans:(A) The Federal form of Government is in United States of America

 

Q26. Concurrent List included in Indian Constitution is given by    [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) The Soviet Union
(B) Australia
(C) Italy
(D) Canada

Ans:(B) Australia

 

Q27. The idea of Concurrent List in the Indian Constitution has been borrowed from [UPPCS (Mains) 2014, 12, 11]

(A) U.S.A.
(B) Switzerland
(C) Australia
(D) U.S.S.R.

Ans:(C) Australia

 

Q28. The framers of the Constitution of India borrowed the concept of the Concurrent List described in the Seventh Schedule from the Constitution of    [UP Lower Sub. (Pre) 2015 UPPCS (Mains) 2016]

(A) Canada
(B) Australia
(C) Italy
(D) South Africa

Ans:(B) Australia

 

Q29. Indian Constitution has taken a certain feature of the Constitution of other countries, which country has contributed to the framing of the ‘Directive Principles of State Policy’? [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004 UPPCS (Pre) 1998]

(A) France
(B) Ireland
(C) Japan
(D) U.S.A.

Ans:(B) Ireland

 

Q30. In giving representation to talent, experience and service in the composition of the Council of States, the Constitution makers of India were influenced by the example of [UPPCS (Pre) 1998 Maharashtra PSC (Pre) 2018]

(A) Irish Republic
(B) Canada
(C) U.S.A.
(D) Australia

Ans:(A) Irish Republic

1      2      3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply