SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q71. Indian Constitution was adopted by [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Constituent Assembly
(B) British Parliament
(C) Governor-General
(D) Indian Parliament

Ans:(A) Constituent Assembly

 

Q72. The Constitution of India was enacted on 26 November, 1949 by the [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Constituent Assembly
(B) Governor-General of India
(C) Parliament of India
(D) British Parliament

Ans:(A) Constituent Assembly

 

Q73. Constitution Day of India is celebrated on    [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) 26th October
(B) 26th November
(C) 26th January
(D) 15th August

Ans:(B) 26th November

 

Q74. B.R. Ambedkar was elected to the Constituent Assembly from    [Tripura PSC (Pre) 2017]

(A) West Bengal
(B) Bombay Presidency
(C) Middle India
(D) Punjab

Ans:(B) Bombay Presidency

 

Q75. Year of birth and death of Dr. B.R. Ambedkar.   [MPPCS (Pre) 1992]

 

(A) 1886, 1951

(B) 1891, 1956
(C) 1877, 1961
(D) 1889, 1961

Ans:(B) 1891, 1956

 

Q76. In which year was ‘Jana Gana Mana’ adopted as the National Anthem of India? [RAS/RTS (Pre) 1996]

(A) 1948
(B) 1949
(C) 1950
(D) 1951

Ans:(C) 1950

 

Q77. The state emblem was adopted by Govt. of India on    [MPPCS (Pre) 1999]

(A) 15th August, 1948
(B) 2nd October, 1947
(C) 26th January, 1948
(D) 26th January, 1950

Ans:(D) 26th January, 1950

 

Q78. Deferment of Adult Franchise for fifteen years was advocated in Constituent Assembly by    [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Maulana Azad
(D) Dr. Bhim Rao Ambedkar

Ans:(C) Maulana Azad

 

Q79. Who amongst the following advised that the Indian National Congress should be disbanded as a political party after the independence of India?    [UPPCS (Mains) 2011]

(A) C. Rajagopalachari
(B) Jai Prakash Narayan
(C) Acharya Kripalani
(D) Mahatma Gandhi

Ans:(D) Mahatma Gandhi

 

Q80. “In their nationalist reaction, the Founding Fathers of Indian Constitution tended to minimize the importance of minority interests and emotions”. This view is credited to [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Morris Jones
(B) Hardgrave Junior
(C) Alexandrovitz
(D) Ivor Jennings

Ans:(D) Ivor Jennings

1      2      3      4      5       6      7      8

Go to Next section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply