SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Who amongst the following was not a member of the Drafting Committee of the Constitution?    [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Mohammad Sadullah
(B) K.M. Munshi
(C) A.K. Iyer
(D) Jawaharlal Nehru

Ans:(D) Jawaharlal Nehru

 

Q62. The Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar on    [UPPCS (Mains) 2008]

(A) 13th December, 1946
(B) 22nd January, 1947
(C) 3rd June, 1947
(D) 29th August, 1947

Ans:(D) 29th August, 1947

 

Q63. Who was the Constitutional Advisor at the time of the formation of the Constitution? [UPPCS (Pre) 2014 Mizoram PSC (Pre) 2017 Jharkhand PCS (Pre) 2003 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) B.N. Rao
(D) K.M. Munshi

Ans:(C) B.N. Rao

 

Q64. The first draft of the Constitution was prepared by     [Goa PSC (Pre) 2018]

(A) B.R. Ambedkar
(B) B.N. Rao
(C) K. Santhanam
(D) K.M. Munshi

Ans:(B) B.N. Rao

 

Q65. When did the Constituent Assembly adopted the National Flag?    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) 22 July, 1947
(B) 23 July, 1947
(C) 25 July, 1947
(D) 15 August, 1947

Ans:(A) 22 July, 1947

 

Q66. Who was the Chairman of the National Flag Committee?    [UPPCS (Pre) 1991]

(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) J.B. Kripalani
(D) Dr. B.R. Ambedkar

Ans:(B) Dr. Rajendra Prasad

 

Q67. When was the third reading of the Indian Constituent Assembly started?     [UPPSC (RI) 2014]

(A) 17th November, 1949
(B) 14th November, 1948
(C) 25th November, 1948
(D) 25th November, 1949

Ans:(A) 17th November, 1949

 

Q68. The Constitution of India was completed on    [UPPCS (Mains) 2010 UPPCS (Pre) 2002]

(A) January 26, 1950
(B) November 26, 1949
(C) February 11, 1948
(D) None of the above is correct

Ans:(B) November 26, 1949

 

Q69. Constitution of India came in force on    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) 26 January, 1950
(B) 23 January, 1950
(C) 15 August, 1947
(D) 26 December, 1949

Ans:(A) 26 January, 1950

 

Q70. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution, because [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) The Congress had observed it as the Independence Day in 1930
(B) On that day the Quit India Movement was started in 1942
(C) It was considered to be an auspicious day
(d) None of the above

Ans:(A) The Congress had observed it as the Independence Day in 1930

 

    2      3      4           6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply