SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. As per Cabinet Mission plan, in the constituent assembly to decide alloted members seat in each province, one representative was in ratio to which population?     [UPPCS (Pre) 2003]

(A) 8 lakh
(B) 10 lakh
(C) 12 lakh
(D) 15 lakh

Ans:(B) 10 lakh

 

Q52. Who among the following persons was not a member of the Cabinet Mission?
[UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) William Wood
(B) Pethick Lawrence
(C) Stafford Cripps
(D) A.B. Alexander

Ans:(A) William Wood

 

Q53. Indian Constituent Assembly was established under     [Uttarakhand PCS (Pre) 2012 UP Lower Sub. (Pre) 2009]

(A) Government of India Act, 1935
(B) Cripps Mission, 1942
(C) Cabinet Mission, 1946
(D) Indian Independence Act, 1947

Ans:(C) Cabinet Mission, 1946

 

Q54. In the Interim Government formed in 1946, the Vice-President of the Executive Council was    [IAS (Pre) 1995]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) C. Rajagopalachari
(D) Dr. Rajendra Prasad

Ans(A) Jawaharlal Nehru

 

Q55. Who of the following was not the member of the Interim National Government formed in August 1946 A.D.?      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Jagjiwan Ram

Ans:(C) Dr. S. Radhakrishnan

 

Q56. Who gave the idea of a Constituent Assembly firstly for the formation of Constitution for India?    [IAS (Pre) 1996]

(A) Swaraj Party in 1934
(B) Congress Party in 1936
(C) Muslim League in 1942
(D) All Parties conference in 1946

Ans:(A) Swaraj Party in 1934

 

Q57. Which one among the following is an incorrect statement about the Constituent Assembly?    [MPPCS (Pre) 2012]

(A) It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the Drafting Committee
(B) Minority communities like Christians, Anglo-Indians and Parsis were adequately represented in the Assembly
(C) It was elected on the basis of universal adult franchise
(D) Its electoral process was based on the sixth schedule of the Act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and educational qualification

Ans:(C) It was elected on the basis of universal adult franchise

 

Q58. Member of constituent assembly, who drafted the Constitution of India, were    [IAS (Pre) 2002]

(A) Nominated by British Parliament
(B) Nominated by Governor- General
(C) Elected by legislative assemblies of various provinces
(D) Elected by Indian National Congress and Muslim League

Ans:(C) Elected by legislative assemblies of various provinces

 

Q59. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were    [IAS (Pre) 2013]

(A) Directly elected by the people of those Provinces
(B) Nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(C) Elected by the Provincial Legislative Assemblies
(D) Selected by the government for their expertise in constitutional matters

Ans:(C) Elected by the Provincial Legislative Assemblies

 

Q60. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B. R. Ambedkar had how many other members?    [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4

Ans:(B) 6

 

    2      3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply