SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. Constituent Assembly of India was established on    [UPPCS(Pre) 1990, 1995, 2011]

(A) 10 June, 1946
(B) 9 December, 1946
(C) 26 November, 1949
(D) 26 December, 1949

Ans:(B) 9 December, 1946

 

Q42. The resolution for giving a Constitution to India was adopted by the Constituent Assembly on    [UPPCS (Pre) 1998]

(A) 22 January, 1946
(B) 22 January, 1947
(C) 20 February, 1947
(D) 26 July, 1946

Ans:(B) 22 January, 1947

 

Q43. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution? [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) B.R. Ambedkar
(C) B.N. Rao
(D) Mahatma Gandhi

Ans:(A) Jawaharlal Nehru

 

Q44. Who of the following presented the objectives resolution?    [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. C.D. Deshmukh

Ans:(B) Pt. Jawaharlal Nehru

 

Q45. How many Sessions of the Indian Constituent Assembly were conducted for the formulation of Indian Constitution?    [UPPCS (Mains) 2005]

(A) 7
(B) 9
(C) 12
(D) 15

Ans:(C) 12

 

Q46. How much time the Constituent Assembly took to frame the Constitution of India? [UPPCS (Mains) 2007]

(A) 2 years, 11 months, 18 days
(B) 2 years, 7 months, 23 days
(C) 3 years, 4 months, 14 days
(D) 3 years, 11 months, 5 days

Ans:(A) 2 years, 11 months, 18 days

 

Q47. Who among the following was the chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?    [IAS (Pre) 2005]

(A) B.R. Ambedkar
(B) J.B. Kripalani
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Alladi Krishnaswami Iyer

Ans:(C) Jawaharlal Nehru

 

Q48. Who was the Chairman of the Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly?    [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Sardar Patel

Ans:(D) Sardar Patel

 

Q49. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
[IAS (Pre) 2009 Chhattisgarh PCS (Pre) 2003 MPPCS (Pre) 2000 Gujarat PSC (Pre) 2018 UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Dr. Bhimrao Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sachchidanand Sinha
(D) C. Rajagopalachari

Ans:(A) Dr. Bhimrao Ambedkar

 

Q50. Who was the Chairman of Advisory Committee on Fundamental Rights and Minorities constituted by the Constituent Assembly?   [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Pandit Nehru
(B) Sardar Patel
(C) B.N. Rao
(D) Ambedkar

Ans:(B) Sardar Patel

1      2      3      4      5       6      7      8

Next Page
Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *