SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. The provision for the establishment of All India Federation was included in the [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Government of India Act, 1935
(B) August Offer, 1940
(C) Government of India Act, 1919
(D) Cabinet Mission Proposal, 1946

Ans:(A) Government of India Act, 1935

 

Q32. Which one of the following Acts provided for a federal polity in India?     [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Government of India Act, 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) India Independence Act, 1947

Ans:(C) Government of India Act, 1935

 

Q33. In the Federation established under the Act of 1935, residuary powers were given to the     [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Federal Legislature
(B) Provincial Legislature
(C) Governor-General
(D) Provincial Governor

Ans:(C) Governor-General

 

Q34. Which one of the following is not an important and permanent constituent in the Constitutional History of India as adopted in the Government of India Act, 1935?     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) A written Constitution for the country
(B) Elected representation responsible to the Legislature
(C) Envisaging a scheme of Federation
(D) Nomination of official members to the Legislature

Ans:(A) A written Constitution for the country

 

Q35. One amongst the following was not a salient feature of the Government of India Act, 1935.     [RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) The Act provided for an All India Federation
(B) Residuary subjects were allocated to provincial Legislatures
(C) It marked the beginning of the Provincial Autonomy
(D) It abolished Diarchy at the Provincial level and introduced it at the Centre

Ans:(B) Residuary subjects were allocated to provincial Legislatures

 

Q36. Why is the Government of India Act, 1935 important?     [UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) It is the main source of the Constitution of India
(B) It gave Independence to India
(C) It envisages partition of India
(D) It abolished the Native States

Ans:(A) It is the main source of the Constitution of India

Q37. Which one of the following Acts led to the separation of Burma from India?      [UPPCS (Mains) 2011]

(A) The Indian Councils Act, 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947

Ans:(C) Government of India Act, 1935

 

Q38. The proposal for framing of the Constitution of India by an elected Constituent Assembly was made by     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Simon Commission
(B) Government of India Act, 1935
(C) Cripps Mission
(D) British Cabinet Delegation

Ans:(C) Cripps Mission

 

Q39. The objective of Ilbert Bill in reference to colonial rule in India was    [IAS (Pre) 2003]

(A) To bring Indians and Europeans at equal status as far as the penal jurisdiction of courts was concerned
(B) To put a strict restriction on local press because they were considered anti to colonial rulers
(C) To conduct Administrative Service Exams in India to encourage Indians to participate in it
(D) To amend the Arms Act for weapon permit to Indians

Ans:(A) To bring Indians and Europeans at equal status as far as the penal jurisdiction of courts was concerned

 

Q40. Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly on    [Orissa PSC (Pre) 2017 MPPCS (Pre) 2010, 1998]

(A) 26 November, 1949
(B) 15 August, 1949
(C) 2 October, 1949
(D) 15 November, 1949

Ans:(A) 26 November, 1949

    2          4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply