SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q21. The Act of 1909 was associated with    [MPPCS (Pre) 2017]

(A) Introduction of separate electorate
(B) Decentralization
(C) Dyarchy
(D) Legislative Councils

Ans:(A) Introduction of separate electorate

 

Q22. Which of the following Acts introduced the ‘Principle of Constitutional Autocracy’? [MPPCS (Pre) 2017]

(A) The Indian Councils Act of 1909
(B) The Government of India Act of 1919
(C) The Government of India Act of 1935
(D) The Indian Independence Act of 1947

Ans:(C) The Government of India Act of 1935

 

Q23. The Indian Legislature was made bi-cameral for the first time by     [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Indian Council Act of 1892
(B) Indian Council Act of 1909
(C) The Government of India Act of 1919
(D) The Government of India Act of 1935

Ans:(C) The Government of India Act of 1919

 

Q24. Which of the following Acts introduced a bi-cameral legislature at the Centre?   [MPPCS (Pre) 2013]

(A) 1961 Act
(B) 1917 Act
(C) 1919 Act
(D) 1915 Act

Ans:(C) 1919 Act

 

Q25. The power of the President to issue ordinance is a relic of    [UPPCS (Mains) 2008]

(A) G.O.I. Act, 1919
(B) G.O.I. Act, 1935
(C) G.O.I. Act, 1909
(D) Indian Independence Act, 1947

Ans:(B) G.O.I. Act, 1935

 

Q26. Which Act for the first time made it possible for Indians to take some share in the administration of their country?   [UPPCS (Pre) 2012]

(A) Charter Act, 1833
(B) Charter Act, 1853
(C) Government of India Act, 1858
(D) Indian Councils Act, 1861

Ans:(A) Charter Act, 1833

 

Q27. How were the members of Constituent Assembly elected?    [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Directly by public
(B) Nominated by Congress
(C) Nominated by Indian ruler
(D) By Provincial assemblies

Ans:(D) By Provincial assemblies

 

Q27. Who was the first elected Chairman of Constituent Assembly?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2005 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

 

(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Dr. Sachchidanand Sinha
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. S. Radhakrishnan

Ans:(C) Dr. Rajendra Prasad

 

Q29. Who chaired the first meeting of Constituent Assembly?    [UPPCS (Pre) 1990, 2013]

(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Bhimrao Ambedkar
(C) Dr. Sachchidanand Sinha
(D) Maulana Abul Kalam Azad

Ans:(C) Dr. Sachchidanand Sinha

 

Q30. Who was the President of the Constituent Assembly of Independent India?    [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Dr. Bhimrao Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. Rajagopalachari
(D) K. M. Munshi

Ans:(B) Dr. Rajendra Prasad

1      2      3      4      5       6          8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

Leave a Reply