SECTION-3

INDIAN POLITICAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. In which of the following Acts, the provision was made for the establishment of Supreme Court at Calcutta?    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitt’s India Act, 1784
(C) Charter Act, 1813
(D) Charter Act, 1833

Ans:(A) Regulating Act, 1773

 

Q12. By which one of the following Acts was the Federal Court in India created?     [UPPCS (Pre) 2014]

(A) Indian Council Act, 1861
(B) Government of India Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935

Ans:(D) Government of India Act, 1935

 

Q13. Which Act of British Parliament abolished the East India Company monopoly over trade in India?    [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Regulating Act
(B) Pitt’s India Act
(C) Charter Act of 1813
(D) None of the above

Ans:(C) Charter Act of 1813

 

Q14. By which of the following Act, Legislative Council of India received the power to discuss the budget?    [UPPCS (Pre) 2003]

(A) Indian Council Act, 1861
(B) Indian Council Act, 1892
(C) Indian Council Act, 1909
(D) Indian Council Act, 1919

Ans:(B) Indian Council Act, 1892

 

Q15. The Federal Court of India was established in which of the following year?    [UPPCS (Mains) 2015]

(A) 1935
(B) 1937
(C) 1946
(D) 1947

Ans:(B) 1937

 

Q16. In the context of Indian history,the principle of ‘Dyarchy (diarchy)’ refers to    [IAS (Pre) 2017]

(A) Division of the central legislature into two houses
(B) Indtroduction of double government i.e., Central and State Governments
(C) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi
(D) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories

Ans:(D) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories

 

Q17. Under which of the following Acts, Dyarchy was introduced at Central level?     [UPPCS (Pre) 2008]

(A) Act of 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947

Ans:(C) Government of India Act, 1935

 

Q18. Which of the following Acts set up Dyarchy System at the central level?     [UPPSC (RI) 2014]

(A) Government of India Act, 1935
(B) Government of India Act, 1919
(C) Indian Councils Act, 1909
(D) Indian Councils Act, 1892

Ans:(A) Government of India Act, 1935

 

Q19. The distribution of power between Centre and States as in the Constitution of India is based on which of the following plans?    [IAS (Pre) 2012]

(A) Morely-Minto Reform, 1909
(B) Montagu-Chelmsford Reform, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947

Ans:(C) Government of India Act, 1935

 

Q20. A ‘Federal System’ and ‘diarchy’ at the ‘Centre’ was introduced in India by    [UPPCS (Mains) 2013]

(A) The Act of 1909
(B) The Act of 1919
(C) The Act of 1935
(D) None of the above

Ans:(C) The Act of 1935

    2      3      4      5       6      7      8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Indian Political Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Indian Political Objective Questions – Section-1

 

 Indian Political Objective Questions – Section-2

 

 Indian Political Objective Questions – Section-3

 

 Indian Political Objective Questions – Section-4

 

 Indian Political Objective Questions – Section-5

 

 Indian Political Objective Questions – Section-6

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *