Pharmacology objective Question and Answer given below

Pharmacology objective Question and Answer

Section-1   Section-2  Section-3   

Section-4   Section-5

Pharmacology objective Question and Answer

 


Q1. The study of absorption, distribution, metabolism, and excretion of drug is referred as:

(a) Pharmacological

(b) pharmacokinetics

(c) pharmacodynamic

(d) Pharmaceutics

Ans: (b) pharmacokinetics

 


Q2. Which of the following local anaesthetic agent has shorter duration of action?

(a) lidocaine

(b) Procaine

(c) Bupivacaine

(d) Ropivacaine

Ans: (b) Procaine

 


Q3. The drug that increases both systolic and diastolic blood pressure from prolonged period is

(a) Dopamine

(b) Ephedrine

(c) Epinephrine

(d) Dobutamine 

Ans: (b) Ephedrine

 


Q4. Atropine is commonly used prior to administrations of inhalant anesthetics to reduced

(a) muscle tone

(b) secretions

(c) nausea and vomiting

(d) all of the above

Ans: (b) secretions

 


Q5. The local anesthetic which also acts as an antiarrhythmic agent

(a) Cocaine

(b) Lidocaine

(c) Bupivacaine

(d) Ropivacaine

Ans: (b) Lidocaine

 


Q6. Which of the following energy is preferred in elderly patients?

(a) aspirin

(b) morphine

(c) diclofenac sodium

(d) Ampicillin

Ans: (c) diclofenac sodium

 


Q7. Which of the following routes of drug administration is most likely to lead to the first pass effect?

(a) sublingual

(b) oral

(c) intravenous

(d) intramuscular

Ans: (b) oral

 


Q8. Phenytoin is used in the treatment of

(a) Petit Mal epilepsy

(b) Grand Mal epilepsy

(c)  Myoclonic seizures

(d) all of the above

Ans: (b) Grand Mal epilepsy

 


Q9. Digoxin is not given when heart rate is

(a) below 50

(b) below 60 

(c) above 70

(d) above 80

Ans: (b) below 60

 


Q10. Antidote for overdose of warfarin is

(a) protamine sulphate

(b) Heparin

(c) Atropine sulphate

(d) vitamin K

Ans: (d) vitamin K

 


 

1     2      3      4      5      6          8

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pharmacology Objective Question and Answer


Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 

Pharmacology MCQ
 Section-1
Section-2
Section-3
 Section-4
Section-5

 

 


OTHER NURSING SUBJECTS MCQ

Fundamentals of Nursing MCQ

Community Health Nursing MCQ

Medical & Surgical Nursing MCQ

Psychiatric Nursing MCQ

Pharmacology MCQ

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Pediatric Nursing MCQ
Anatomy and Physiology MCQ
Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

 


READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 


 

 

                                                                    

Leave a Reply