SECTION-10


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 
Q71. AIDS in children is characterized by

(a) Cryptococcus causing diarrhea

(b) Rash on extremities

(c) Kaposi’s sarcoma

(d) Recurrent candidiasis seen

 

Ans: (d) Recurrent candidiasis seen

 


Q72. Which of the following organisms is commonly associated with bacterial tracheitis in children.

(a) Hemophilus influenza

(b) Staphylococcus aureus

(c) Moraxella catarrhalis

(d) Streptococcus pneumonia

 

Ans: (b) Staphylococcus aureus

 


Q73. Failure of distension of alveoli due to loss of elasticity of the lung, is known as

(a) Respiratory failure

(b) Atelectasis

(c) Emphysema

(d) Empyema

 

Ans: (c) Emphysema

 


Q74. Bottle fed babies are more prone to develop…

(a) Fever

(b) Diarrhea

(c) Typhoid

(d) malaria

 

Ans: (b) Diarrhea

 


Q75. The common pathogen causing diarrhoea in infancy is…

(a) Rotavirus

(b) E. coli

(c) Klebsiella

(d) Shigella

 

Ans: (b) E. coli

 


Q76. Soy-based formulas are given to a child who is suffering from diarrhea because…..

(a) Milk-based formulas may cause gastrointestinal irritation and bleeding

(b) Supply deficient electrolytes needed for the child

(c) Their intestines are unable to digest normal fats

(d) Their lactase activity is decreased

 

Ans: (d) Their lactase activity is decreased

 


Q77. A child suffering from acute diarrhea is brought to the emergency room and is diagnosed as having severe dehydration with pH of 7.25- Serum Sodium-126 mEq/L Serum Potassium-3.0mEq/L, HCO3-16. The best IV fluid of choice in this condition is

(a) Half normal saline

(b) N/3 Saline+ 5% dextrose

(c) Normal Saline

(d) N/3 Saline+ 10% dextrose

 

Ans: (c) Normal Saline

 


Q78. Bronchiolitis is commonly seen in which age group?

(a) 6/12

(b) <2 years

(c) 2-3 years

(d) All age group

 

Ans: (b) <2 years

 


Q79. A nurse was collecting history from a child who was admitted with suspected rheumatic fever. Which of the following information is specific to rheumatic fever?

(a) A fever that started 2 days back

(b) Vomiting for last two days

(c) Loss of appetite

(d) A recent episode of pharyngitis

 

Ans: (d) A recent episode of pharyngitis

 


Q80. Most commonly seen anemia in children is

(a) Haemolytic anemia

(b) Iron deficiency anemia

(c) Sickle cell anemia

(d) Beta thalassemia

 

Ans: (b) Iron deficiency anemia

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-11

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply