SECTION-10


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. Which of these is the most susceptible period for congenital malformations:

(a) 1st week

(b) 2nd week

(c) 3rd week -8th week

(d) 9th week -12th week

 

Ans: (c) 3rd week -8th week

 


Q62. The earliest congenital anomaly identified by ultrasound is:

(a) Hyperthyroidism

(b) Hypothyroidism

(c) Spina bifida

(d) Anencephaly

 

Ans: (c) Spina bifida

 


Q63. In the antenatal period if the mother is suffering from myxoedema, then her unborn new born is at risk for developing….

(a) Hyperthyroidism

(b) Hypothyroidism

(c) Both A and B

(d) Myxoedema

 

Ans: (c) Both A and B

 


Q64. In a pregnant woman with raised phenylalanine in blood, offspring is most likely to have

(a) Mental retardation

(b) Lighter complexion

(c) Microcephaly

(d) Reduction of limb growth

 

Ans: (a) Mental retardation

 


Q65. Thyroxine secretions starts in the fetal life from…

(a) 6th week POG

(b) 10th week POG

(c) 12th week POG

(d) 14th week POG

 

Ans: (c) 12th week POG

 


Q66. Only class of immunoglobulin which is transported across the placenta is

(a) IgG

(b) IgM

(c) IgA

(d) IgD

 

Ans: (a) IgG

 


Q67.`Most abundant immunoglobulin of human body is

(a) IgG

(b) IgM

(c) IgA

(d) IgD

 

Ans: (a) IgG

 


Q68. Immunoglobulin found in large quantities in secretions e.g Saliva, breast milk is

(a) IgG

(b) IgM

(c) IgA

(d) IgD

 

Ans: (c) IgA

 


Q69. Clinical manifestation of fetal alcohol syndrome includes ….

(a) Anencephaly, hydrocephalus and macroglossia

(b) Hepatomegaly, hypotonia, and microphthalmia

(c) Hyperbilirubinemia, jaundice, and failure to thrive

(d) Microcephaly, short philtrum, and prenatal growth retardation

 

Ans: (d) Microcephaly, short philtrum, and prenatal growth retardation

 


Q70. In preterm labour, medication given to the mother to establish fetal lung maturity is…..

(a) Prostaglandin

(b) Betamethasone

(c) Oxytocin

(d) Adrenaline

 

Ans: (b) Betamethasone

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply