SECTION-10


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q31. Which among the following food items need to be included in the diet plan of a child with iron deficiency anemia?

(a) Rice, cereals and milk

(b) Green leafy vegetables and jaggery

(c) Bread, jam and cheese

(d) Pudding potato and rice

 

Ans: (b) Green leafy vegetables and jaggery

 


Q32. Out come on fetus if the mother is suffering from serious conditions like cyanotic heart disease is….

(a) Macrosomia

(b) Acromegaly

(c) VSd

(d) IUGR

 

Ans: (d) IUGR

 


Q33. Antenatal smoking by the pregnant women may leads to …

(a) Coarction of aorta

(b) Low birth weight

(c) Macrosomia

(d) Acromegaly

 

Ans: (b) Low birth weight

 


Q34. Child Survival and Safe Motherhood programme was relaced by…

(a) MCH

(b) JSY

(c) RCH

(d) KSY

 

Ans: (c) RCH

 


Q35. Identify the false statement among the following

(a) Acromegaly and gigantism occur due to the problem with growth hormone secretions

(b) Gigantism occur in adult acromegaly occur in children

(c) Both are growth defect

(d) In gigantism linear growth is more while in acromegaly it occur after the closure of epiphyseal plate

 

Ans: (b) Gigantism occur in adult acromegaly occur in children

 


Q36. Hyper secretion of growth hormone after the closure of epiphyseal plates can cause…

(a) Gigantism

(b) Acromegaly

(c) Myxoedema

(d) Cretinism

 

Ans: (b) Acromegaly

 


Q37. Hyper secretion of growth hormone before the closure of epiphyseal plates can cause…

(a) Gigantism

(b) Acromegaly

(c) Myxoedema

(d) Cretinism

 

Ans: (a) Gigantism

 


Q38. According to Denver Development Screening Test (DDST) an infant normally starts standing with support in

(a) 6 months

(b) 9 months

(c) 12 months

(d) 15 months

 

Ans: (b) 9 months

 


Q39. During the assessment of fluid and electrolyte status in a child, the nurse need to keep in mind that….

(a) Kidney is as mature as adult’s kidney

(b) Intake of fluid will be less

(c) Infant body has less percentage of water as compared to an adult

(d) Children are having large body surface area

 

Ans: (d) Children are having large body surface area

 


Q40. During adolescence, psychosocial development focuses on….

(a) Becoming independent

(b) Establishing an identity

(c) Peer group relationship

(d) Developing initiative

 

Ans: (b) Establishing an identity

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply