SECTION-10


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q21. Failure to thrive is

(a) Child is unable to stand

(b) Child is unable to sit

(c) Child is not gaining weight adequately

(d) Child is unable to speak

 

Ans: (c) Child is not gaining weight adequately

 


Q22. Short stature is a type of…disorder

(a) Orthopaedic

(b) Cardiac

(c) Metabolic

(d) Psychiatric

 

Ans: (a) Orthopaedic

 


Q23. At what age do first permanent teeth appear?

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) 7 years

(d) 8 years

 

Ans: (b) 6 years

 


Q24. Delayed dentition is most characteristics of

(a) Mongolism

(b) Milia

(c) Cretinism

(d) Malnutrition

 

Ans: (c) Cretinism

 


Q25. A mature Pincer grasp is attained by…months

(a) 8

(b) 10

(c) 12

(d) 18

 

Ans: (c) 12

 


Q26. Voluntary palmar grasp appears at what age?

(a) 28 weeks

(b) 20 weeks

(c) 12 weeks

(d) At birth

 

Ans: (b) 20 weeks

 


Q27. All are essential requirements of nursing care of a child with severe diarrhea except:   [Banaras HU 2015]

(a) Administration of fluids orally/ parentally

(b) Taking weight daily

(c) Replacing lost calories

(d) Maintaining normal body temperature

 

Ans: (b) Taking weight daily

 


Q28. Rice water stools are observed in:

(a) Typhoid

(b) Cholera

(c) Food poisoning

(d) Amebic dysenntery

 

Ans: (b) Cholera

 


Q29. In a child with iron deficiency anemia, which among the following activity will be helpful to decreases the oxygen demand?

(a) Dancing

(b) Playing video games

(c) Reading a book

(d) Riding bicycle

 

Ans: (c) Reading a book

 


Q30. Which among the following statement indicate that adolescent is having anorexia nervosa?

(a) I have my mensuration every month

(b) I use to go out and eat with my friends

(c) I used to exercise three times in a day for total of five hours

(d) I always try to maintain my weight around 55-60kg.

 

Ans: (c) I used to exercise three times in a day for total of five hours

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply