SECTION-10


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. Bone age is advanced in

(a) Congenital adrenal hyperplasia

(b) Hypothyroidism

(c) Hypopituitarism

(d) Constitutional delay in growth

 

Ans: (d) Constitutional delay in growth

 


Q12. Gigantism is caused by abnormality in the secretion of…

(a) Growth hormone

(b) Thyroxin

(c) Adrenaline

(d) Vasopressin

 

Ans: (a) Growth hormone

 


Q13. Deficiency of growth Hormone leads to

(a) Delayed union of epiphysis

(b) Proportionate dwarfism

(c) Acromegaly

(d) Mental retardation

 

Ans: (b) Proportionate dwarfism

 


Q14. At what age child can eat food without spilling, identify her gender, say her full name, can dress self with supervision?

(a) 2 years

(b) 3 years

(c) 4 years

(d) 5 years

 

Ans: (b) 3 years

 


Q15. Asperger’s syndrome is a

(a) Neuromuscular disease

(b) Degenerative disorder

(c) Developmental delay

(d) Metabolic disorder

 

Ans: (c) Developmental delay

 


Q16. Toilet training need to be initiated at…of age

(a) 15 months

(b) 18 months

(c) 20 months

(d) 24 months

 

Ans: (b) 18 months

 


Q17. A child can withhold and postpone his bowel movements at age of ?

(a) 1 year

(b) 2 years

(c) 3 years

(d) 4 years

 

Ans: (b) 2 years

 


Q18. Growth chart is used for

(a) Growth monitoring

(b) Diagnostic tool

(c) tool for action

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q19. Growth chart is also known as…

(a) New Ballard scale

(b) Road to health chart

(c) Apgar Score

(d) GCS score

 

Ans: (b) Road to health chart

 


Q20. Which age group identified illness as a punishment for misdeeds?

(a) Infant

(b) Toddler

(c) Preschool

(d) School going

 

Ans: (c) Preschool

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply