Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. All are the manifestations of Crohn’s disease except

(a) Intense abdominal cramps

(b) Profuse diarrhea

(c) Anal fissures

(d) Abdominal distention

 

Ans: (b) Profuse diarrhea

 


Q2. All are the clinical features of Wilms tumour except

(a) Microscopic hematuria

(b) Painless, palpable abdominal mass

(c) Increase in abdominal girth

(d) Dysuria

 

Ans: (d) Dysuria

 


Q3. Wilm’s Tumor commonly presents as?

(a) Pain in the abdomen

(b) Abdominal mass

(c) Fever

(d) Hematuria

 

Ans: (b) Abdominal mass

 


Q4. Infant with cystic fibrosis (CF) are likely to develop

(a) Meconium ileus

(b) loose motions

(c) Vomiting

(d) Constipation

 

Ans: (a) Meconium ileus

 


Q5. A child with low blood glucose is not able to do glycogenolysis or gluconeogenesis. Which of the following enzyme is missing in the child?

(a) Fructokinase

(b) Glucokinase

(c) Glucose 6 phosphatase

(d) Transketolase

 

Ans: (c) Glucose 6 phosphatase

 


Q6. Darkening of urine on standing is associated with:  [AI 07]

(a) Alkaptonuria

(b) Cystinuria

(c) Fabry’s disease

(d) tyrosinemia

 

Ans: (b) Cystinuria

 


Q7. Unilateral renal agenesis is associated with

(a) Polycystic disease of pancreas

(b) Hiatus hernia

(c) Single umbilical artery

(d) Hypogonadism

 

Ans: (c) Single umbilical artery

 


Q8. A baby is born with cleft lip, which of the following is most likely to be impaired?

(a) Swallowing ability

(b) GI function

(c) Respiratory function

(d) Sucking ability

 

Ans: (d) Sucking ability

 


Q9. Following the closure of meningomyelocele, to detect complications as possible the nurse should …..

(a) Provide prone position

(b) Change the diaper immediately

(c) Measurement in head circumference daily

(d) Observation of serious drainage from the nares

 

Ans: (c) Measurement in head circumference daily

 


Q10. In a child with haemophilia swollen knees occur after falling from bicycle, which among the following is the first nursing intervention?

(a) Put an IV cannula and start blood transfusion

(b) Monitor client’s vital sign

(c) Apply ice pack and compressions

(d) Provide health education

 

Ans: (c) Apply ice pack and compressions

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

 

Leave a Reply