SECTION-9


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q71. The main indication for giving corticosteroids in nephrotic syndrome is to manage

(a) Protein urea

(b) Edema

(c) Hyperlipidaemia

(d) To reduce inflammation

 

Ans: (a) Protein urea

 


Q72. All are the treatment of nephrotic syndrome except

(a) Corticosteroids

(b) Daily weight check and urine protein monitoring

(c) High protein diet

(d) Extra added salt in the food

 

Ans: (d) Extra added salt in the food

 


Q73. Most common cause for communicating hydrocephalus?

(a) Bacterial meningitis

(b) Intraventricular haemorrhage

(c) Aqueductal stenosis

(d) Bony malformation of skull

 

Ans: (a) Bacterial meningitis

 


Q74. Signs and symptom of increased ICP includes

(a) Bulging fontanel

(b) Headache

(c) Vomiting

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q75. In gastroesophageal reflex disease (GERD), the purpose of oesophageal pH monitoring is…..

(a) Look for esophagitis

(b) Assess the frequency of reflex

(c) Assess time taken for gastric emptying

(d) Identify possible obstruction

 

Ans: (b) Assess the frequency of reflex

 


Q76. Commonest cause of obstructive hydrocephalus in children?

(a) Aqueductal stenosis

(b) Dandy Walker syndrome

(c) Subarachnoid hemorrhage

(d) Tubercular meningitis

 

Ans: (a) Aqueductal stenosis

 


Q77. Risk factors for persistent asthma in children include All except

(a) Previous episodes of Bronchiolitis as infant

(b) Previous episodes of pneumonia

(c) Food allergy

(d) First born infant to asthmatic parents

 

Ans: (d) First born infant to asthmatic parents

 


Q78. In following which is not a preventive measure for tetanus neonatorum

(a) TT vaccination

(b) Follow five clean rule

(c) TT immunization during reproductive age

(d) Penicillin antibiotic

 

Ans: (d) Penicillin antibiotic

 


Q79. What is the most common malignancy of childhood?

(a) Medulloblastoma

(b) Wilms’ tumour

(c) Leukaemia

(d) Neuroblastoma

 

Ans: (c) Leukaemia

 


Q80. Which is the most common intra-abdominal tumor in children

(a) Wilms’ tumour

(b) Rhabdomyosarcoma

(c) Hepatocellular carcinoma

(d) Osteosarcoma

 

Ans: (a) Wilms’ tumour

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-10

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply