SECTION-9


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. All are the features of hyperthyroidism except

(a) High amounts of T4, T3

(b) High metabolic rate

(c) Hand tremors

(d) Bradycardia

 

Ans: (d) Bradycardia

 


Q62.  Complications of hypothyroidism include all except?

(a) Coagulopathy

(b) SIADH

(c) Muscle weakness

(d) Hypokalaemia

 

Ans: (b) SIADH

 


Q63. TYPE 1 Diabetics in children is most commonly associated with?

(a) Obesity

(b) Celiac disease

(c) Down’s syndrome

(d) Hypothyroidism

 

Ans: (d) Hypothyroidism

 


Q64. One of the leading cause of hyperthyroidism is….

(a) Graves’ disease

(b) Exophthalmos

(c) Hashimoto’s disease

(d) Congenital hypothyroidism

 

Ans: (a) Graves’ disease

 


Q65. Estimation of GFR includes all except?

(a) Serum creatinine

(b) Age of child

(c) Weight of child

(d) Height of child

 

Ans: (d) Height of child

 


Q66. Renal artery stenosis can results in

(a) Persistent hypertension

(b) Chronic glomerulonephritis

(c) Renal failure

(d) Nephrotic syndrome

 

Ans: (a) Persistent hypertension

 


Q67. A child presents with abdominal colic and haematuria. On ultrasonography a stone 2.5 cm in diameter is seen in the renal pelvis. The next step in management of this case is:

(a) Pyelolithotomy

(b) Nephroureterectomy

(c) Conservative

(d) ESWL

 

Ans: (a) Pyelolithotomy

 


Q68. Acute glomerulonephritis is most often occur because of…

(a) Streptococci

(b) Diphtheria

(c) Pneumococci

(d) Salmonella

 

Ans: (a) Streptococci

 


Q69. Edema is first noticed….in nephrotic syndrome

(a) On the legs

(b) Around the eyes

(c) All over the body

(d) On extremities

 

Ans: (b) Around the eyes

 


Q70. In an oedematous child 1 kg increase in weight indicate approximately how much fluid retention?

(a) 100 ml

(b) 450 ml

(c) 750 ml

(d) 1000 ml

 

Ans: (d) 1000 ml

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply