SECTION-9


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q51. Formula used to calculate medication in children is…..

(a) Young’s rule

(b) Clark’s rule

(c) Fried’s rule

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q52. For a sick child 500 ml of 5% Isolyte P is to be infused over a period of 48 hrs. The drop factor is 60 gtt/ml. how many drops per minute have to be infused?

(a) 10 drops

(b) 12 drops

(c) 15 drops

(d) 17 drops

 

Ans: (a) 10 drops

 


Q53. The expected heart rate of a neonate within 3 minutes of birth is

(a) 90 to 120

(b) 100 to 180

(c) 100 to 130

(d) 120 to 160

 

Ans: (d) 120 to 160

 


Q54. The expected respiratory rate of a neonate within 3 minutes of birth is

(a) 40

(b) 60

(c) 80

(d) 100

 

Ans: (b) 60

 


Q55. Which of the following site is the preferred site for IM injection in infants under 12 monyhs of age?

(a) Triceps

(b) Deltoid

(c) Biceps

(d) Vastus lateralis

 

Ans: (d) Vastus lateralis

 


Q56. In which of the following child the intraosseous drug administration is typically used?

(a) Child under 3 years of age

(b) Child over 3 years of age

(c) Child under 3 years of age and critically ill

(d) Child over 3 years of age and critically ill

 

Ans: (c) Child under 3 years of age and critically ill

 


Q57. Amount of blood used for exchange transfusion in neonate is:

(a) 50 ml/kg body weight

(b) 65 ml/kg body weight

(c) 80 ml/kg body weight

(d) 100 ml/kg body weight

 

Ans: (c) 80 ml/kg body weight

 


Q58. Best method of oxygen administration to a 2 month old baby is:

(a) Oxyhood

(b) Nasal cannula

(c) Face mask

(d) Oxygen tent

 

Ans: (a) Oxyhood

 


Q59. The most preferred intramuscular injection site for children is;

(a) Deltoid

(b) Dorsolateral

(c) Vastus lateralis

(d) ventrogluteal

 

Ans: (c) Vastus lateralis

 


Q60. Early signs of ventricular shunt malfunction in a child are:

(a) A high-pitched cry, colic, and pupillary changes

(b) A tense fontanelle, vomiting , and irritability

(c) Anorexia, and change in pulse and respiration

(d) Headaches, lethargy, and a loss of appetite

 

Ans: (b) A tense fontanelle, vomiting , and irritability

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply