SECTION-9


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q41. Identify the clinical characteristic of down syndrome?

(a) Slanted eyes

(b) A nasal bridge that looks pushed in

(c) Small ears

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q42. All are seen in Down’s syndrome except:

(a) Low IQ

(b) Brachycephaly

(c) Umbilical hernia

(d) Hypothyroidism

 

Ans: (c) Umbilical hernia

 


Q43. Which among the following condition required repeated blood transfusion?

(a) Iron deficiency anaemia

(b) Pernicious anaemia

(c) Thalassemia

(d) Vitamin B12 deficiency anaemia

 

Ans: (c) Thalassemia

 


Q44. Haemophilia-A is due to deficiency of

(a) Coagulation factor-VIII

(b) Coagulation factor-XI

(c) Coagulation factor-X

(d) Coagulation factor-XI

 

Ans: (a) Coagulation factor-VIII

 


Q45. Haemophilia-B is due to deficiency of

(a) Coagulation factor-VIII

(b) Coagulation factor-XI

(c) Coagulation factor-X

(d) Coagulation factor-XI

 

Ans: (b) Coagulation factor-XI

 


Q46. Hallmark of the haemophilia is?

(a) Epistaxis

(b) Hemarthrosis

(c) Abdominal pain

(d) Anaemia

 

Ans: (b) Hemarthrosis

 


Q47. The best screening test in haemophilia is?

(a) Bleeding time

(b) Clotting time

(c) Partial thromboplastin time

(d) Thrombin time

 

Ans: (c) Partial thromboplastin time

 


Q48. Which of the following is the most appropriate method for obtaining a urine specimen for culture in an 8 month old girl:

(a) Suprapubic aspiration

(b) Indwelling catheter sample

(c) Clean catch void

(d) Urinary bag sample 

 

Ans: (c) Clean catch void

 


Q49. A child is suffering from dyspnoea, first of all what nursing care will you provide to the child

(a) Start IV infusion

(b) Provide supine position

(c) Start oxygen therapy

(d) Start nebulization

 

Ans: (c) Start oxygen therapy

 


Q50. Pediatric drug calculation is on the basis of….

(a) BMI

(b) Weight

(c) Height

(d) Length

 

Ans: (b) Weight

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply