SECTION-9


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. The most common site of bleeding in children with hemophilia is:  [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Joints

(b) Stomach

(c) Gum

(d) Nose

 

Ans: (a) Joints

 


Q12. Hirsutism is seen in all  except?

(a) Testicular feminization

(b) Polycystic ovary syndrome

(c) Cushing’s syndrome

(d) Congenital adrenal hyperplasia

 

Ans: (a) Testicular feminization

 


Q13. Haemophilia affects….

(a) Only male

(b) Only female

(c) Both gender

(d) None of these

 

Ans: (a) Only male

 


Q14. Which of the following is true about Asperger syndrome

(a) More common in girls

(b) Repetitive activity pattern

(c) Subnormal intelligence is consistent feature

(d) Severe language impairment is characteristic

 

Ans: (c) Subnormal intelligence is consistent feature

 


Q15. Which of the following would be least likely to result in a prolonged bleeding time?

(a) Thrombocytopenia

(b) Von Willebrand’s disease

(c) Haemophilia

(d) Scurvy

 

Ans: (d) Scurvy

 


Q16. Treatment of choice for thalassemia major is

(a) Blood transfusion and iron therapy

(b) Folic acid and deferoxamine

(c) Blood transfusion and deferoxamine

(d) Iron, Blood transfusion and deferoxamine

 

Ans: (c) Blood transfusion and deferoxamine

 


Q17. Uncontrolled proliferation of immature WBCs known as…..

(a) Leukaemia

(b) Anaemia

(c) Thrombocytopenia

(d) Leucocytosis

 

Ans: (a) Leukaemia

 


Q18. What  is the most common from of children cancer?

(a) Lymphoma

(b) Leukaemia

(c) Brain tumour

(d) Osteosarcoma

 

Ans: (b) Leukaemia

 


Q19. Increased accumulation of cerebrospinal fluid in brain is:

(a) NTD

(b) Spinal bifida

(c) Hydrocephalus

(d) None

 

Ans: (c) Hydrocephalus

 


Q20. A condition in which the sternocleidomastoid muscle is contracted, limiting range of motion of the neck and causing the chin to point to the opposing side is known as

(a) Craniosynostosis

(b) Plagiocephaly

(c) Torticollis

(d) Hydrocephalus

 

Ans: (c) Torticollis

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply