Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. The duration of providing KMC should be:

(a) ½ hour

(b) 1 hour

(c) 2 hours

(d) 3 hours

 

Ans: (b) 1 hour

 


Q2. The LBW baby get discharged to home:

(a) When the baby weight reaches to 1800 gram

(b) When the baby weight is 1800 gram

(c) When the baby weight reaches to term period

(d) When the baby is feeding well & gaining weight

 

Ans: (d) When the baby is feeding well & gaining weight

 


Q3. Which babies are at higher risk to have hypothermia?

(a) Baby with any congenital abnormality

(b) Low birth weight babies

(c) Healthy baby

(d) One year old child

 

Ans: (b) Low birth weight babies

 


Q4. What are the causes of hypothermia?

(a) Congenital disorders

(b) Trauma, dehydration and diarrhea

(c) Birth asphyxia, infections and prematurity

(d) Atresia, pinnatifida

 

Ans: (c) Birth asphyxia, infections and prematurity

 


Q5. The early symptoms occur in hypothermia:

(a) Weight loss, pale body, hypoglycaemia

(b) oedema and central cyanosis, sclerema

(c) Respiratory distress and bradycardia

(d) Feet and hand are cold and body becomes blue, weak sucking, lethargy and weak cry

 

Ans: (d) Feet and hand are cold and body becomes blue, weak sucking, lethargy and weak cry

 


Q6. Treatment used to provide standard thermal care to prevent neonatal hypothermia in NICU is:

(a) Use of phototherapy

(b) Incubator/radiant warmer

(c) Bathing & weighing

(d) Oxygen support

 

Ans: (b) Incubator/radiant warmer

 


Q7. The most prone period of neonatal death due to hypothermia is:

(a) First 24 hours/first week

(b) 2 months

(c) 6 months

(d) 8-12 months

 

Ans: (a) First 24 hours/first week

 


Q8. The bast method to prevent hypothermia in LBW babies is:

(a) Temperature recording

(b) Hot sponging

(c) Warm chain

(d) Keep baby in cradle

 

Ans: (c) Warm chain

 


Q9. What is the main cause of perinatal mortality?

(a) LBW

(b) Congenital anomalies

(c) Birth asphyxia

(d) Respiratory infection

 

Ans: (c) Birth asphyxia

 


Q10. Pregnancy is considered full term after how many weeks?

(a) 28 weeks

(b) 32 weeks

(c) 36 weeks

(d) 40 weeks

 

Ans: (d) 40 weeks

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

 

Leave a Reply