SECTION-1


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q71. Trisomy 13 is identified as:

(a) Edward’s syndrome

(b) Pataus’ syndrome

(c) Down syndrome

(d) Kleeinefelter’s syndrome

 

Ans: (b) Pataus’ syndrome

 


Q72. Expressed breast milk can be stored at room temperature for how many hours?

(a) 4

(b) 8

(c) 16

(d) 24

 

Ans: (a) 4

 


Q73. What is the ideal temperature of the newborn resuscitation room?  [AIIMS Nov 2016]

(a) 37-39°C

(b) 32-34°C

(c) 28-30°C

(d) 25-27°C

 

Ans: (d) 25-27°C

 


Q74. All are seen in Down’s syndrome, except

(a) Low IQ

(b) Brachycephaly

(c) Hypertonia

(d) Hypothyroidism

 

Ans: (c) Hypertonia

 


Q75. Initial fluid of choice for diarrhea in an infant:  [AIIMS May 2015]

(a) ORS

(b) Salt water

(c) Sugar water

(d) Dextrose

 

Ans: (a) ORS

 


Q76. Lecithin/Sphingomyelin ratio is done to assess the maturity of  [JIPMER 2014]

(a) Lung

(b) Fetal circulation

(c) Brain

(d) Gonad

 

Ans: (a) Lung

 


Q77. Anterior fontanelle is closed at:

(a) <3months

(b) 12 months

(c) 12-18 months

(d) >3 years

 

Ans: (c) 12-18 months

 


Q78. Most common bacterial cause of diarrhea in children is

(a) E. coli

(b) Salmonella

(c) Staphylococcus

(d) Shigella

 

Ans: (a) E. coli

 


Q79. DPT is contraindicated in?    [UP 2009]

(a) Family history of convulsions

(b) Acute respiratory tract infections

(c) Progressive neurological illness

(d) Mild diarrhea

 

Ans: (c) Progressive neurological illness

 


Q80. Kangaroo mother care is necessary till baby attains a weight of:   [J&K PG 2011]

(a) 1500 g

(b) 2000 g

(c) 2500 g

(d) 3000 g

 

Ans: (c) 2500 g

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

fdsfdsfsdfs

h,hjl

ljulu

Leave a Reply