SECTION-8


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q71. Investigation of choice for biliary atresia in a 2 month old baby is?

(a) Hepatic scintigraphy

(b) ERCP

(c) USG

(d) MRCP

 

Ans: (d) MRCP

 


Q72. A child with cyanotic heart disease brought to emergency with cyanotic spell, most important nursing management is

(a) Place the child in high fowlers position

(b) Start IV fluid

(c) Decrease hypoxic spells

(d) Minimize activity

 

Ans: (c) Decrease hypoxic spells

 


Q73. Condition in which the foreskin is narrowed and can not be retracted over the glans is known as

(a) Phimosis

(b) Cryptorchidism

(c) Extrophy bladder

(d) Anorectal malformation

 

Ans: (a) Phimosis

 


Q74. Common symptom of TOF is….

(a) Diarrhea

(b) Bradycardia

(c) Clubbing of fingers

(d) Fever

 

Ans: (c) Clubbing of fingers

 


Q75. As a management of congenital heart disorders one child is posted for the anastomosis of the subclavian artery to the pulmonary artery. This procedure is known as….

(a) Glian shunt

(b) Raskkind Procedure

(c) Rose lateral

(d) Blalock-Taussig

 

Ans: (d) Blalock-Taussig

 


Q76. The best position for examination of cardiac murmurs in a child is:

(a) Sitting

(b) Standing

(c) Right lateral

(d) Recumbent

 

Ans: (b) Standing

 


Q77. Which heart disease is most commonly associated with rubella infection?

(a) Patent Ductus Arteriosus

(b) Ventricular Septal Defect

(c) Atrial Septal Defect

(d) Eisenmenger’s syndrome

 

Ans: (a) Patent Ductus Arteriosus

 


Q78. Orchidopexy is the treatment of choice for….

(a) Cryptorchidism

(b) Phimosis

(c) Extrophy bladder

(d) Anorectal malformation

 

Ans: (a) Cryptorchidism

 


Q79. Circumcision is used for the treatment of

(a) Epispadias

(b) Hypospadias

(c) Cleft palate

(d) Phimosis

 

Ans: (d) Phimosis

 


Q80. Complication of cryptorchidism includes….

(a) Atrophy of testes

(b) Strangulated hernia

(c) Sterility

(d) All

 

Ans: (d) All

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-9

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply