SECTION-8


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q51. A classic characteristic of coarctation of aorta includes

(a) Cyanotic episodes

(b) Clubbed fingers

(c) Absent of diminished femoral pulses

(d) Squatting posture of the child

 

Ans: (c) Absent of diminished femoral pulses

 


Q52. In transposition of the great arteries, which of the following procedure is performed to shift the high pressure from the right ventricle to the left ventricle?

(a) Rastelli procedure

(b) Jatene procedure

(c) Nikaidoh procedure

(d) Richmond procedure

 

Ans: (b) Jatene procedure

 


Q53. Ductus arteriosus means

(a) Abdominal communication between pulmonary vein and inferior vena cava

(b) Abdominal communication between pulmonary artery and aorta after birth

(c) Normal communication between pulmonary artery and aorta in the fetal life

(d) Both B and C

 

Ans: (d) Both B and C

 


Q54. Low-set ears in a child is suggestive of……..

(a) Exstrophy bladder

(b) Tracheoesophageal fistula

(c) Congenital heart defects

(d) Renal anomalies

 

Ans: (c) Congenital heart defects

 


Q55. In X-ray, the heart of a child with tetralogy of Fallot appears

(a) Cone shaped

(b) Boot shaped

(c) Pea shaped

(d) Apple shaped

 

Ans: (b) Boot shaped

 


Q56. Ortolani’s sign is….

(a) Hips and knees to flex when the neck is flexed

(b) Inability to straighten the leg when the hip is flexed to 90 degrees

(c) Palpation of right side of abdomen cause pain and guarding behaviour on left side of abdomen

(d) The examiner’s fingers are extended along the outside of the thighs and a click or a popping sensation may be felt if the joint is unstable

 

Ans: (d) The examiner’s fingers are extended along the outside of the thighs and a click or a popping sensation may be felt if the joint is unstable

 


Q57. Ortolani’s sign suggestive of….

(a) Developmental dysplasia of hip

(b) Rheumatoid arthritis

(c) Osteoarthritis

(d) Rhabdomyosarcoma

 

Ans: (a) Developmental dysplasia of hip

 


Q58. The classical presentation of congenital hypertrophic pyloric stenosis is

(a) Non bilious projectile vomiting

(b) Fever

(c) Constipation

(d) Pain abdomen

 

Ans: (a) Non bilious projectile vomiting

 


Q59. All among the following are cyanotic heart disease except

(a) Tetralogy of fallot

(b) Epstein’s anomaly

(c) Transposition of great arteries

(d) Patent ductus arteriosus

 

Ans: (d) Patent ductus arteriosus

 


Q60. Which of the following condition can present with cyanosis at birth?

 (a) Tetralogy of fallot

(b) ASD

(c) PDA

(d) VSD

 

Ans: (a) Tetralogy of fallot

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply