SECTION-8


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q31. How to keep a LBW baby warm:

(a) Keeping the room warm

(b) Kangaroo mother care (KMC)

(c) Adequate breast feeding

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q32. The rectal temperature should be taken in:

(a) 30 min

(b) 1 min

(c) 2 min

(d) 3 min

 

Ans: (b) 1 min

 


Q33. The most common cause of neonatal death is:

(a) Mothers lack of knowledge

(b) Improper care or due to infections

(c) Low family income

(d) Any congenital disease

 

Ans: (b) Improper care or due to infections

 


Q34. Rooting reflex in infant disappears at

(a) 1 month

(b) 3 to 4 months

(c) 6 to 8 months

(d) 9 to 12 months

 

Ans: (b) 3 to 4 months

 


Q35. Congenital hypothyroidism resulting in….

(a) Myxoedema

(b) Cretinism

(c) Gigantism

(d) Acromegaly

 

Ans: (a) Myxoedema

 


Q36. All  are signs and symptoms of congenital hypothyroidism except

(a) Large fontanels

(b) Large protruding tongue

(c) Umbilical hernia

(d) Tachycardia

 

Ans: (d) Tachycardia

 


Q37. A congenital condition in which abdominal content protrudes through the defect in the  abdominal  wall and is covered with sac is called as…….

(a) Gastroschisis

(b) Omphalocele

(c) Umbilical hernia

(d) Abdominal hernia

 

Ans: (b) Omphalocele

 


Q38. A congenital condition in which abdominal content protrudes through the defect in the  abdominal  wall and is not covered with sac is called as…….

(a) Gastroschisis

(b) Omphalocele

(c) Umbilical hernia

(d) Abdominal hernia

 

Ans: (a) Gastroschisis

 


Q39. Projectile vomiting is a feature of

(a) Esophageal atresia

(b) Hypertrophic pyloric stenosis

(c) Cholera

(d) Intussusception

 

Ans: (b) Hypertrophic pyloric stenosis

 


Q40. Child is fail to pass meconium and there is protruded abdomen, child is passing ribbon like stool. These are the typical clinical features of…..

(a) Necrotizing enterocolitis

(b) Intestinal obstruction

(c) Anorectal malformations

(d) A ganglionic megacolon

 

Ans: (d) A ganglionic megacolon

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply