Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. The nurse is aware that preschoolers often display a developmental characteristic that makes them treat dolls or stuffed animals as if they have thoughts and feelings. This is an example of:

(a) Logical reasoning

(b) Egocentrism

(c) Concrete thinking

(d) Animism

 

Ans: (d) Animism

 


Q2. An 18-month-old child is noted by the parents to be ‘anger’ about any change in routine. This child’s temperament is most likely to be described as:

(a) Slow to warm up

(b) Difficult

(c) Hyperactive

(d) Easy

 

Ans: (c) Hyperactive

 


Q3. The term educable is used for which category of mental retardation?

(a) Mild mental retardation

(b) Moderate mental retardation

(c) Severe mental retardation

(d) Profound mental retardation

 

Ans: (a) Mild mental retardation

 


Q4.  The term trainable is used for which category of mental retardation?

(a) Mild mental retardation

(b) Moderate mental retardation

(c) Severe mental retardation

(d) Profound mental retardation

 

Ans: (b) Moderate mental retardation

 


Q5. The term custodian is used for which category of mental retardation?

(a) Moderate mental retardation

(b) Severe mental retardation

(c) Profound mental retardation

(d) Both B and C

 

Ans: (d) Both B and C

 


Q6. Identify the correct statement related to mental retardation

(a) In mild MR IQ range is 51-70

(b) In moderate MR IQ range is 36-50

(c) In severe MR IQ range is 20-35

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q7. The following are features of premature thelarche?

(a) Association with Turner Syndrome

(b) Asymmetrical breast enlargement

(c) Associated growth spurt

(d) Areola pigmentation

 

Ans: (b) Asymmetrical breast enlargement

 


Q8. First sign of puberty in boys is?

(a) Testis enlargement

(b) Breast enlargement

(c) Penis enlargement

(d) Scrotum enlargement

 

Ans: (a) Testis enlargement

 


Q9. Which of the following is true about Mongolian Spots?

(a) Disappears in about a year

(b) It will persist throughout life time

(c) Can be treated with emollient

(d) Are indicative of parental abuse

 

Ans: (a) Disappears in about a year

 


Q10. ACTH secretion is highest during?

(a) Noon

(b) Evening

(c) Morning

(d) Night

 

Ans: (c) Morning

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

 

Leave a Reply