SECTION-1


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. Which is the best parameter for acute severe malnutrition?

(a) Weight/height

(b) Height/age

(c) Weight/age

(d) Mid arm circumference

 

Ans: (a) Weight/height

 


Q62. Extremely low birth weight-

(a) <1000

(b) <1500

(c) <2500

(d) <2800

 

Ans: (a) <1000

 


Q63. All are seen in Marasmus except

(a) Muscle wasting

(b) Hepatomegaly

(c) Low insulin

(d) Muscle wasting

 

Ans: (b) Hepatomegaly

 


Q64. Which of the following is not a component of APGAR score?

(a) Color of the body

(b) Muscle tone

(c) Heart rate/min

(d) Respiratory rate per minute

 

Ans: (d) Respiratory rate per minute

 


Q65. Adequate breastfeeding in baby indicates: [MP PG 2008]

(a) Baby sleeps 2 hour after feeds

(b) Does not cry frequently

(c) Urine 5-7 times/day

(d) Stool 4 times/day

 

Ans: (a) Baby sleeps 2 hour after feeds

 


Q66. Best indicator for nutritional status for a child is;

(a) Mid arm circumference

(b) Head circumference

(c) Rate of increase of height and weight

(d) Chest circumference

 

Ans: (c) Rate of increase of height and weight

 


Q67. All are true about Down syndrome, except

(a) Mental retardation

(b) Bushfield spots

(c) Microcephaly

(d) Hypothyroidism

 

Ans: (c) Microcephaly

 


Q68. Bag and mask ventilation is contraindicated in newborn resuscitation with clinical suspicion of:

(a) Diaphragmatic hernia

(b) Intracranial haemorrhage

(c) Born to diabetes mother

(d) Pneumothorax

 

Ans: (a) Diaphragmatic hernia

 


Q69. Which is the ideal route for administration of drugs during newborn resuscitation?    [AIIMS Nov 2016]

(a) Endotracheal

(b) Umbilical artery

(c) Umbilical vein

(d) Intraosseous

 

Ans: (c) Umbilical vein

 


Q70. Which of the following is the best indicator of long -term nutritional status?  [UP 2010]

(a) Mid arm circumference

(b) Height for age

(c) Weight for age

(d) Weight for height

 

Ans: (b) Height for age

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply