SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. All among the following are major criteria for diagnosing rheumatic fever as per Jones criteria except

(a) Erythema marginatum

(b) Carditis

(c) Arthralgia

(d) Polyarthritis

 

Ans: (c) Arthralgia

 


Q62. All among the following are minor criteria for diagnosing rheumatic fever as per Jones criteria except

(a) Fever

(b) Arthralgia

(c) Chorea

(d) Prolonged PR interval

 

Ans: (c) Chorea

 


Q63. Most commonly affected valve in rheumatic heart disease is

(a) Tricuspid

(b) Aortic

(c) Mitral

(d) Pulmonic

 

Ans: (c) Mitral

 


Q64. Myxovirus is responsible for

(a) Diphtheria

(b) Pertussis

(c) Mumps

(d) Tetany

 

Ans: (c) Mumps

 


Q65. Most common cause of Acute Epiglottitis is

(a) S. pneumoniae

(b) Influenza

(c) H. Infuenza

(d) Meningococci

 

Ans: (c) H. Infuenza

 


Q66. Clinical features of meningitis….

(a) Stiff neck

(b) Kernig’s sign

(c) Brudzinski sign

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q67. The CSF findings in TB meningitis include

(a) High sugar+ low protein

(b) Low sugar + high protein and lymphocytosis

(c) High sugar+ high chloride

(d) Low sugar +high protein and lymphopenia

 

Ans: (b) Low sugar + high protein and lymphocytosis

 


Q68. Sign of increased intracranial pressure are all except

(a) Papilledema

(b) Eighth nerve palsy

(c) Dilated scalp vein

(d) Diplopia

 

Ans: (b) Eighth nerve palsy

 


Q69. In a small child diagnosed with H.influenza meningitis, what investigation must be done before discharging him from the hospital?

(a) BERA

(b) MRI

(c) CT scan

(d) X ray skull

 

Ans: (a) BERA

 


Q70. Most common complication of bronchial asthma is…..

(a) Hypoxemia

(b) Atelectasis

(c) Hypoxemia

(d) Respiratory failure

 

Ans: (b) Atelectasis

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply