SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q51. Diphtheria is characterized by…

(a) Sore throat, dysphasia and low grade fever

(b) Sore throat, high grade fever and rash

(c) Swelling of parotid gland, earache, fever

(d) Sore throat, rash and pain in abdomen

 

Ans: (b) Sore throat, high grade fever and rash

 


Q52. “German measles” is…

(a) Mumps

(b) Rubella

(c) Rubeola

(d) Pertussis

 

Ans: (b) Rubella

 


Q53.  Mode of transmission of measles is…..

(a) Droplet

(b) Transplacental

(c) Contaminated food

(d) Fomite

 

Ans: (a) Droplet

 


Q54. Commonest complication of Mumps in children is-

(a) Orchitis

(b) Meningitis

(c) Myocarditis

(d) Pancreatitis

 

Ans: (b) Meningitis

 


Q55. Rubeola is

(a) German Measles

(b) Rubella

(c) Parotiditis

(d) Meningitis

 

Ans: (a) German Measles

 


Q56. In following which is the first sign of chickenpox in children

(a) Fever

(b) Vesicles

(c) Shivering

(d) Malaise

 

Ans: (a) Fever

 


Q57. Thrombocytopenia, increased hematocrit value and positive tourniquet test are seen in

(a) Cholera

(b) Dengue

(c) Mumps

(d) Malaise

 

Ans: (b) Dengue

 


Q58. As per Jones criteria for diagnosis of Rheumatic fever, what is the minimum recommended criteria need to be present to diagnose acute rheumatic fever

(a) Presence of one major or two minor sings in the presence of essential criteria

(b) Presence of two major signs and no minor signs in the presence of essential criteria

(c) Both A and B

(d) Presence of one major and one minor sign

 

Ans: (c) Both A and B

 


Q59. Nurse has collected history from a child who is suffering from rheumatic fever. Which among the following is most important?

(a) Recent history of tooth extraction

(b) Recent pharyngitis

(c) Staying in rural slum area

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q60. Clinical criteria for diagnosing rheumatic fever is developed by

(a) Karl Landsteir

(b) Alexander flaming

(c) Leuwenhoek

(d) T. Duckett jones

 

Ans: (d) T. Duckett jones

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply