SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q41. Brudzinski’s sign is….

(a) Hips and knees to flex when the neck is flexed

(b) Inability to straighten the leg when the hip is flexed to 90 degrees

(c) Palpation of right side of abdomen cause pain and guarding behaviour on left side of abdomen

(d) The examiner’s fingers are extended along the outside of the thighs and a click or a popping sensation may be felt if the joint is unstable

 

Ans: (a) Hips and knees to flex when the neck is flexed

 


Q42. Positive Brudzinski sign is suggestive of….

(a) Craniopharyngioma

(b) Meningitis

(c) Hydrocephalus

(d) Glioma

 

Ans: (b) Meningitis

 


Q43. Kernig’s sign is….

(a) Hips and knees to flex when the neck is flexed

(b) Inability to straighten the leg when the hip is flexed to 90 degrees

(c) Palpation of right side of abdomen cause pain and guarding behaviour on left side of abdomen

(d) The examiner’s fingers are extended along the outside of the thighs and a click or a popping sensation may be felt if the joint is unstable

 

Ans: (b) Inability to straighten the leg when the hip is flexed to 90 degrees

 


Q44. Drug of choice for Rheumatic fever prophylaxis in penicillin allergic patient:

(a) Erythromycin

(b) Clindamycin

(c) Vancomycin

(d) Gentamycin

 

Ans: (a) Erythromycin

 


Q45. Post streptococcal glomerulonephritis in children is diagnosed by?

(a) Heavy proteinuria, high cholesterol, high ASO titre

(b) Heavy proteinuria, hematuria, low ASO titre

(c) Mild proteinuria, high hematuria, high ASO titre

(d) Mild proteinuria, high cholesterol, normal ASO titre

 

Ans: (c) Mild proteinuria, high hematuria, high ASO titre

 


Q46. Which among the following condition is characterized by destruction of bronchial and peribranchial tissues

(a) Laryngitis

(b) COPD

(c) Bronchiectasis

(d) Pneumonia

 

Ans: (c) Bronchiectasis

 


Q47. Identify the correct statement related to rheumatic fever

(a) Most common causative organism responsible for rheumatic fever is Group a beta hemolytic streptococci

(b) 5-15 years children are most commonly affected with rheumatic fever

(c) Jone’s criteria is the diagnostic criteria used for diagnosing rheumatic fever

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q48. In rheumatic fever Sydenham’s chorea occur because of the involvement of…

(a) CNS

(b) Cardiovascular

(c) Gastro intestinal

(d) Genito urinary

 

Ans: (a) CNS

 


Q49. Most common cause of sore throat in children is

(a) RSV

(b) Rhinovirus

(c) Influenza

(d) Allergic

 

Ans: (b) Rhinovirus

 


Q50. Main reason for under five morbidity and mortality is …

(a) Malnutrition

(b) Diarrheal Disease

(c) Asphyxia

(d) Leukemia

 

Ans: (b) Diarrheal Disease

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply