SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q31. Agent used for iron chelation is

(a) Deferoxamine

(b) Iron sulphate

(c) Calcium gluconate

(d) Calcium sulphate

 

Ans: (a) Deferoxamine

 


Q32. In children, rickets is occurred because of the deficiency of

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin D

(d) Vitamin E

 

Ans: (c) Vitamin D

 


Q33. Which one of the following statements is most appropriate to convince a mother for immunization of her child?  [Banaras HU 2015]

(a) Immunization is okey for your baby

(b) Vaccines are expensive and you are getting it free

(c) Vaccines will prevent the occurrence of that disease in future for which it is meant

(d) Government will take care of all post-immunization complications

 

Ans: (c) Vaccines will prevent the occurrence of that disease in future for which it is meant

 


Q34. Infant who all are recovering from diarrhea often fed with soya based formula because milk based formula cause ….

(a) GI bleeding

(b) Soya milk is rich in electrolyte

(c) Intestine is unable to digest normal fat

(d) Lactase activity is decreased

 

Ans: (d) Lactase activity is decreased

 


Q35. Which among the following respiratory condition is always treated medical emergency?

(a) Pneumonia

(b) Asthma

(c) Epiglottitis

(d) Cystic fibrosis

 

Ans: (c) Epiglottitis

 


Q36. Which of the following immunization should be given to a client who is HIV positive and immune compromised?

(a) MMR

(b) OPV

(c) IPV

(d) Rota virus

 

Ans: (c) IPV

 


Q37. In Babinski’s reflex the movement of great toe undergoes:

(a) Dorsi extension

(b) Dorsiflexion

(c) Plantar flexion

(d) Plantar adduction

 

Ans: (b) Dorsiflexion

 


Q38. If a newborn’s head and trunk is allowed to fall backward it elicits:

(a) Step in reflex

(b) Plantar reflex

(c) Startled reflex

(d) Moro reflex

 

Ans: (d) Moro reflex

 


Q39. All the following statements are true related to wheezing except

(a) It is a high pitch whistling sound

(b) It can be auscultated by the stethoscope only

(c) It occurs due to partial obstruction of lower airway

(d) It is predominantly expiratory in nature

 

Ans: (b) It can be auscultated by the stethoscope only

 


Q40. Identify the lower respiratory tract infection among the following

(a) Coryza

(b) Common cold

(c) Bronchitis

(d) Rhinitis

 

Ans: (c) Bronchitis

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply