SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q21. All are seen in Marasmus except

(a) Muscle wasting

(b) Hepatomegaly

(c) Low insulin

(d) Decreased mid arm circumference

 

Ans: (b) Hepatomegaly

 


Q22. All are seen in Kwashiorkor except?

(a) Increase appetite

(b) Falg sign on hair

(c) Hepatomegaly

(d) Apathy

 

Ans: (a) Increase appetite

 


Q23. According to GOMEZ classification, II degree protein Energy Malnutrition refers to weight for age (%) of

(a) <60 %

(b) 60-75 %

(c) 76-85 %

(d) 86-90 %

 

Ans: (b) 60-75 %

 


Q24. Which of the following vitamins deficiency leads to diarrhea and, renal stone formation?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

 

Ans: (c) Vitamin D

 


Q25. Chronic malnutrition is measured by:

(a) Weight/ height

(b) Height/age

(c) Weight/age

(d) Mid arm circumference

 

Ans: (a) Weight/ height

 


Q26. Mid-day meal programme is also known as

(a) Nutrition supplement programme

(b) Beti bacho beti padhao

(c) Iodine deficiency control programme

(d) Surva Shiksha Abhiyan

 

Ans: (a) Nutrition supplement programme

 


Q27. Mid upper arm circumference value in a moderately malnourished child is

(a) <11.5 cm

(b) <12.5 cm

(c) <13.5 cm

(d) <14.5 cm

 

Ans: (b) <12.5 cm

 


Q28. Calcium absorption is aided by all of the following except

(a) Vitamin D

(b) Vitamin C

(c) Lactose

(d) Fat

 

Ans: (d) Fat

 


Q29. Identify correct statement in relation to vitamin A

(a) Recommended dose of vitamin A at 9 months of age is 1,00,000 IU

(b) Vitamin A administered via oral route

(c) After the first dose of vit a dose need to be repeated every 6 months till 5 yesr of age

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q30. Cow’s milk is deficient of…

(a) Calcium

(b) Fat

(c) Iron

(d) Lactose

 

Ans: (c) Iron

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply