SECTION-7


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. Essential clinical features of kwashiorkor are…..

(a) Baggy pants

(b) Muscle wasting, and skin and bone appearance

(c) Markedly retarted growth, mental change and edema

(d) Low weight and no edema

 

Ans: (c) Markedly retarted growth, mental change and edema

 


Q12. In which of the following condition, the main presenting symptom is peculiar brassy cough (barking cough)?

(a) Acute tonsillopharyngitis

(b) Croup

(c) Pneumonia

(d) Cystic fibrosis

 

Ans: (b) Croup

 


Q13. Skin turgor in children is assessed at

(a) Dorsum of hand

(b) Chest

(c) Forehead

(d) Abdomen

 

Ans: (d) Abdomen

 


Q14. Diarrhea is caused by…….

(a) E.-coli

(b) Shigella

(c) Salmonella

(d) All

 

Ans: (d) All

 


Q15. Electrolyte is present in ORS is…

(a) Calcium carbonate

(b) Calcium gluconate

(c) Potassium sulphate

(d) Sodium chloride

 

Ans: (d) Sodium chloride

 


Q16. A child had repeated vomiting and developed metabolic alkalosis. The appropriate treatment in this condition is

(a) ORS

(b) IV normal saline

(c) Ringer lactate

(d) IV normal saline and potassium

 

Ans: (c) Ringer lactate

 


Q17. Vitamin-B12 deficiency anaemia also known as…

(a) Macrocytic normochromic

(b) Microcytic hypochromic anaemia

(c) Megaloblastic anaemia

(d) Microcytic normochromic

 

Ans: (c) Megaloblastic anaemia

 


Q18. Characteristic of iron deficiency anaemia is…

(a) Macrocytic normochromic

(b) Megaloblastic anaemia

(c) Microcytic hypochromic anaemia

(d) Microcytic normochromic

 

Ans: (c) Microcytic hypochromic anaemia

 


Q19. Which of the following is a hereditary hemolytic anaemia

(a) Aplastic anaemia

(b) Iron deficiency anaemia

(c) Vitamin B12 deficiency anaemia

(d) All of the above

 

Ans: (a) Aplastic anaemia

 


Q20. Anti-infective vitamin is…

(a) Vitamin- A

(b) Vitamin- B

(c) Vitamin- C

(d) Vitamin- D

 

Ans: (a) Vitamin- A

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply