Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. Following are the clinical manifestations of marasmus except

(a) Sugar baby

(b) Monkey face

(c) Baggy pants

(d) Skin and bone appearance

 

Ans: (a) Sugar baby

 


Q2. Identify correct statement in relation to marasmus/ kwashiorkor

(a) In kwashiorkor child edema is present because of Hypoalbuminemia

(b) Monkey face, baggy pants, skin and bone appearance are the clinical features of marasmus

(c) Marasmus is an energy deficiency disorder

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q3. A 6-year-old child is admitted to the hospital with pneumonia. An immediate priority in this child’s nursing care would include all of the following except: [Banaras HU 2015]

(a) Provide nutrition to the child

(b) Assess respiratory status and signs of cyanosis

(c) Give fowler position/ semi-fowler position

(d) Give oxygen according to the program

 

Ans: (a) Provide nutrition to the child

 


Q4. “Falg sign” is a characteristic feature of which disease?   [Staff Nurse G II 2014]

(a) Poliomyelitis

(b) Kwashiorkor

(c) Rickets

(d) Marasmus

 

Ans: (b) Kwashiorkor

 


Q5. In malnourished children the following parameters are reliable indicators of dehydration except?

(a) Skin turgor

(b) Dry buccal mucosa

(c) Oliguria

(d) Thirst

 

Ans: (d) Thirst

 


Q6. Which vitamin in excess may lead to necrotizing enterocolitis?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin E

(c) Pyridoxine

(d) Vitamin C

 

Ans: (b) Vitamin E

 


Q7. Excess or deficiency of which vitamin leads to peripheral neuropathy?

(a) Pyridoxine

(b) Thiamine

(c) Vitamin B 12

(d) Niacin

 

Ans: (a) Pyridoxine

 


Q8. Initial fluid of choice for diarrhea in an infant?

(a) ORS

(b) Salt water

(c) Sugar water

(d) Dextrose

 

Ans: (a) ORS

 


Q9. Deficiency of vitamin-D in children may cause

(a) Osteomalacia

(b) Rickets

(c) Pellagra

(d) Beri-Beri

 

Ans: (b) Rickets

 


Q10. A child who is on vegetarian diet only. The paediatric nurse is alert to the child’s potential deficiency of:

(a) Niacin

(b) Thiamine

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B12

 

Ans: (d) Vitamin B12

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply