SECTION-1


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q51. In a healthy child, the head and chest circumference equal each other around the age of?

(a) 3-6 months

(b) 6-9 months

(c) 9-12 months

(d) 12-15 months

 

Ans: (c) 9-12 months

 


Q52. The last neonatal reflex to emerge is?

(a) Rooting reflex

(b) Grasp reflex

(c) Crossed extensor reflex

(d) Moro’s reflex

 

Ans: (a) Rooting reflex

 


Q53. WHO defines adolescent age group between:

(a) 10-19 years

(b) 9-14 years

(c) 10-25 years

(d) 10-14 years

 

Ans: (a) 10-19 years

 


Q54. The prime principles of growth and development include all except?

(a) Growth is a continuous process

(b) It follows the same pattern in all human beings

(c) Growth and development go hand in hand

(d) Development occurs in a Caudo-cephalad fashion

 

Ans: (d) Development occurs in a Caudo-cephalad fashion

 


Q55. What is correct about breast milk?

(a) Hind milk is rich in proteins

(b) Fat in breast milk is rich in iron

(c) Colostrum must be discarded

(d) Feeding in supine position increases risk of otitis media

 

Ans: (d) Feeding in supine position increases risk of otitis media

 


Q56. Which of the following vitamins deficiency leads to diarrhoea and hyperkeratosis?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

 

Ans: (a) Vitamin A

 


Q57. Infant found to be +ve for HbsAg. The mother was also HbsAg carrier. The mother’s hepatitis B serological profile is likely to be: [AI 2003]

(a) Hbs Ag +ve only

(b) Hbs Ag and hbs Ag +ve

(c) Hbs Ag negative and anti HbeAb +ve

(d) Hbs Ag positive

 

Ans: (b) Hbs Ag and hbs Ag +ve

 


Q58. Flag hair sign is seen in:

(a) Kwashiorkor

(b) Marasmus

(c) Scurvy

(d) Pellagra

 

Ans: (a) Kwashiorkor

 


Q59. Which of the following is seen in marasmus, but not in kwashiorkor?

(a) Oedema

(b) Fatty change in liver

(c) Hypoalbuminemia

(d) Good appetite

 

Ans: (d) Good appetite

 


Q60. All are seen in kwashiorkor, except

(a) Increase appetite

(b) Flag sign on hair

(c) Hepatomegaly

(d) Apathy

 

Ans: (a) Increase appetite

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply