SECTION-6


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q71. The prime principles of growth and development include all except?

(a) Growth is a continuous process

(b) Development occurs in orderly manner and follows a certain sequence

(c) Growth and development go hand in hand

(d) Development occurs in a Caudo-cephalad fashion

 

Ans: (d) Development occurs in a Caudo-cephalad fashion

 


Q72. Identify the correct statement related to growth and development among the following

(a) Size and mass of child’s body is increasing is called as growth

(b)  Specific maturations of functions in a child is known as development

(c) In a child during initial period of growth and development brain growth is faster, then it became almost static

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q73. Identify the correct statement related to teeth development in children

(a) First erupted teeth in a newborn baby is lower central incisor

(b) First teeth erupted in a baby at 4-6 months of age

(c) Number of milk teeth in children are 20 in number

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q74. Failure to thrive include all among the following except

(a) Growth is lagging behind

(b) Infant not gaining weight adequately

(c) Infant looks small for age

(d) Poor response to social stimuli

 

Ans: (d) Poor response to social stimuli

 


Q75. Identify the correct statement related to mile stones achievement in child

(a) Running seen at the age of 15 months

(b) 1year old child speaks two words with mending

(c) Recognizing mother is seen at 3 months of age

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q76. When Rajan was 3 months old, he had a toy train; when his view of the train was blocked, he did not search for it. Now that he is 9 months, old, he looks for it, reflecting the presence of:

(a) Object permanence

(b) Sensorimotor play

(c) Schemata

(d) Magical thinking

 

Ans: (a) Object permanence

 


Q77. A baby with tripod position, bi dextrous approach, recognizes strangers and can spell out mono syllable by what age?

(a) 7 months

(b) 12 months

(c) 9 months

(d) 10 months

 

Ans: (a) 7 months

 


Q78. Identify the correct statement related to mile stones achievement in child

(a) Sit without support seen at 8 months of age

(b) Developmental milestone achieved by a 9 months old child is creeping

(c) Stand without support seen at 12 months of age

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q79. The nurse teaches parents how to have their children learn impulse control and cooperative behaviours. This would be during which of Erickson’s stages of development?

(a) Trust versus mistrust

(b) Initiative versus guilt

(c) Industry versus inferiority

(d) Autonomy versus sense of shame and doubt

 

Ans: (d) Autonomy versus sense of shame and doubt

 


Q80. Eight-year-old Sonum has difficult time making friends at school and being chosen to play on the team. He also has trouble completing his homework and, as a result, receives little positive feedback from his parents or teachers. According to Erickson’s theory, failure at this stage of development result in: 

(a) A sense of guilt

(b) A sense of shame

(c) Feelings of inferiority

(d) A poor sense of self

 

Ans: (c) Feelings of inferiority

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-7

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply