SECTION-6


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. The child has a complete set of deciduous teeth at the age of…years

(a) one and half years

(b) Two years

(c) One year

(d) two and half years

 

Ans: (d) two and half years

 


Q62. Closure of anterior fontanel takes place by:

(a) 6 weeks

(b) 6 months

(c) one and half year

(d) Two years

 

Ans: (c) one and half year

 


Q63. An infant sits alone momentarily by about…months of age.

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 6

 

Ans: (c) 4

 


Q64. A new born baby with the head circumference of 35 cm will be having an optimal head circumference of 45 cm will be at…age

(a) 4 months

(b) 6 months

(c) 8 months

(d) 12 months

 

Ans: (c) 8 months

 


Q65. Taste perception of a baby develops at…

(a) Birth

(b) 3 months

(c) 6 months

(d) 9 months

 

Ans: (a) Birth

 


Q66. What is the relationship between head circumference (HC) and chest circumference (CC) in a new born baby?

(a) Both are equal at the time of birth

(b) HC more at the time of birth and become equal by 1 year and then CC exceeds

(c) CC is more at the time of birth and then both become equal by 1 year and then HC exceeds

(d) None of the above

 

Ans: (b) HC more at the time of birth and become equal by 1 year and then CC exceeds

 


Q67. When preparing a 4-year-old child for a procedure, which method is developmentally most appropriate for the nurse to use?

(a) Allowing the child to watch another child undergoing the same procedure

(b) Showing the child pictures of what he or she will experience

(c) Taking to the child in simple terms about what will happen

(d) Preparing the child through play with a doll and toy or a medical equipment

 

Ans: (d) Preparing the child through play with a doll and toy or a medical equipment

 


Q68. Identify the correct statement related to head circumference/ chest circumference

(a) At time of birth, head circumference is about 33-35 cm

(b) At time of birth, chest circumference is about 30-33 cm

(c) In a healthy child, the head and chest circumference will become equal at 12-15 months

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q69. Identify the correct statement related to height/length of a child

(a) Length of the baby at the time of birth is approximately 45-51 cm

(b) Length of the baby doubles at 4 years of age

(c) Height of a child will increase till the closure of epiphyseal plate

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q70. Identify the correct statement among the following related to weight of the child

(a) Normal birth weight of an Indian child is 2.5-3.5 kg

(b) Baby’s birth weight doubles at 5-6 months of age

(c) Baby’s birth weight triples at 1 year of age

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply