SECTION-6


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q51. The average length of a normal newborn baby is

(a) 45 cm

(b) 43 cm

(c) 50 cm

(d) 35 cm

 

Ans: (c) 50 cm

 


Q52. A 3-year-old male child is likely to perform which of the following act

(a) Tie the shoelaces

(b) Pedaling a tricyle

(c) Threading beads

(d) write letters

 

Ans: (b) Pedaling a tricyle

 


Q53. Typical type of play in a toddler is:  [staff Nurse G II 2014]

(a) Parallel play

(b) Cooperative play

(c) Associative play

(d) Onlooker play

 

Ans: (a) Parallel play

 


Q54. All of the following information’s are sought in the well-baby clinic except:   [Banaras HU 2015]

(a) Schooling

(b) Breastfeeding

(c) Sleep pattern

(d) Child growth and development

 

Ans: (a) Schooling

 


Q55. Which among the following statement describe the parallel play between two toddlers?

(a) Sharing crayons to colour two different pictures

(b) Playing a board game with nurse

(c) Sitting near to each other and playing with own toys

(d) Sharing their toys with two different nurse

 

Ans: (c) Sitting near to each other and playing with own toys

 


Q56. The nurse is assessing a one month old infant. Which of the following findings should be reported by the nurse immediately/

(a) Heart rate of 140 beats per minute

(b) Respiratory rate of 40 breaths per minute

(c) Inspiratory grunt

(d) Abdominal respirations

 

Ans: (c) Inspiratory grunt

 


Q57. The primary psychosocial task during adolescence is to establish

(a) Identity

(b) Intimacy

(c) Autonomy

(d) None of the above

 

Ans: (a) Identity

 


Q58. Which of the following best describes typical annual growth during the school age years?

(a) Few physical difference are noticeable between age mates throughout this period

(b) Fat pads increase in number and add to the normal “chubby” appearance of the child

(c) Child grows an average of 2 inches (5.2 cm) per year                                                                                       

(d) Child gain an average of 3 pounds (1.4 kg) per year

 

Ans: (c) Child grows an average of 2 inches (5.2 cm) per year
                                                                                                                                                                                                                                                                         


  Q59. Popcorn and nuts should not be given to a toddler primarily because they:

(a) Will spoil the child’s appetite

(b) Can cause tooth decay

(c) Are easily aspirated

(d) Have very little food value

 

Ans: (c) Are easily aspirated

 


Q60. Which part of the brain controls and integrates activities of the autonomic nervous system?

(a) Hypothalamus

(b) Epithalamus

(c) Midbrain

(d) Thalamus

 

Ans: (a) Hypothalamus

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply