SECTION-6


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. Lead poisoning most commonly affects…..body system with it irreversible side effect

(a) Cardiac

(b) CNS

(c) Gastrointestinal

(d) Genitourinary

 

Ans: (b) CNS

 


Q12. Prolonged steroid use can cause all except…

(a) Buffalo’s hump

(b) Moon faces

(c) Thin extremity

(d) Loss of hair in the body

 

Ans: (d) Loss of hair in the body

 


Q13. Police man tip hand condition is….

(a) Erb’s palsy

(b) Klumpke’s paralysis

(c) Median never injury

(d) Peroneal nerve injury

 

Ans: (a) Erb’s palsy

 


Q14. Beclomethasone helps to….

(a) Bronchodilation

(b) Increases cardiac output

(c) Increases surfactant production

(d) Decreases inflammatory process

 

Ans: (d) Decreases inflammatory process

 


Q15. All the following are the expected diagnostic test for Wilm’s  tumor except

(a) Abdominal CT

(b) Abdominal MRI

(c) Abdominal USG

(d) Renal biopsy

 

Ans: (d) Renal biopsy

 


Q16.When assessing a child with chronic hypoxia, nurse has to look for:

(a) Clubbing of fingers

(b) Decreased RBC count

(c) SPO2>90%

(d) Fluid intake

 

Ans: (a) Clubbing of fingers

 


Q17. A newborn is suspected to have respiratory distress if there is….

(a) Flaring of nostrils

(b) Acrocynosis

(c) Breath holding spells

(d) Irregular respiration

 

Ans: (a) Flaring of nostrils

 


Q18. Among the following which is best for a better hospital experience in a 3.5-year-old child?

(a) Tricycle

(b) Clay modelling

(c) Building blocks

(d) Doll and syringe play

 

Ans: (d) Doll and syringe play

 


Q19. Appropriate diet for a child who is suffering from Addison’s disease is:

(a) Add extra salt

(b) Calorie intake up to 1000kcal

(c) High fat diet

(d) Restrict daily fluid intake

 

Ans: (a) Add extra salt

 


Q20.A child with circumferential burn around the chest, priority nursing intervention is….

(a) Ineffective airway clearance related to edema

(b) Imbalanced nutrition less than body requirement

(c) Decreased cardiac output less than body requirement

(d) Risk for infection related to break in the skin integrity

 

Ans: (a) Ineffective airway clearance related to edema

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply