SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. Neonate born to a mother with DM is at risk for developing ….

(a) Hypoglycaemia

(b) Hyperglycaemia

(c) Anaemia

(d) Thrombosis

 

Ans: (a) Hypoglycaemia

 


Q62. Swelling of tissue over the presenting part of the fetal scalp due to sustained pressure; it resolves in 3-4 days is known as….

(a) Caput succedaneum

(b) Cephalohematoma

(c) Mongolian spot

(d) Anasarca

 

Ans: (a) Caput succedaneum

 


Q63. Identify the correct among the following related to umbilical cord care

(a) Apply peroxide to the cord with each diaper change

(b) Cover the cord with petroleum jelly after bathing

(c) Keep the cord dry and open to air

(d) Wash the cord with soap and water each day during a tub bath

 

Ans: (c) Keep the cord dry and open to air

 


Q64. All are the potential problem in neonate if mother has given with magnesium sulphate except

(a) Respiratory depression

(b) Hypotonia

(c) Bradycardia

(d) Litterness

 

Ans: (d) Litterness

 


Q65. Bilirubin is the by product occurred after the metabolism of

(a) Albumin

(b) Hemoglobulin

(c) Calcium

(d) Globulin

 

Ans: (b) Hemoglobulin

 


Q66. Identify the high risk infant among the following

(a) Infant with birth weight 2.5kg

(b) Infant on artificial feeding

(c) Infant with birth weight 2kg

(d) Infant with apgar score 8

 

Ans: (c) Infant with birth weight 2kg

 


Q67. What is the sign of good attachment:

(a) Baby’s chin touches the breast

(b) Baby’s mouth is wide open with the lower lip curled out.

(c) Baby suckles with slow, deep sucks & pauses sometimes

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q68. At what internal the mother should feed the baby:

(a) ½ -1 hour

(b) 2-3 hours

(c) 3-4 hours

(d) 4-5 hours

 

Ans: (b) 2-3 hours

 


Q69. How much a neonate should gain weight after a successful feeding?

(a) 3-8 g/kg/day

(b) 10-15 g/kg/day

(c) 15-20 g/kg/day

(d) 25-30 g/kg/day

 

Ans: (d) 25-30 g/kg/day

 


Q70. Which of the statements is true about breast feeding?

(a) It promotes infections in the baby

(b) It reduces risk of developing breast cancer in mother

(c) It worsens the baby’s digestive system

(d) It makes the mother susceptible to infections

 

Ans: (b) It reduces risk of developing breast cancer in mother

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply