SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q51. Macrosomia means…..

(a) Baby with large tongue

(b) Baby with large head

(c) Large size baby

(d) Baby whose birthweight is not adequate to the length

 

Ans: (c) Large size baby

 


Q52. Food item need to be introduced following weaning is…..

(a) Solid diet

(b) Semi solid diet

(c) Liquid diet

(d) Spicy food

 

Ans: (b) Semi solid diet

 


Q53. Which is the best solid food that can be used during the process of weaning?

(a) Fruits

(b) Vegetables

(c) Egg white

(d) Rice cereals

 

Ans: (d) Rice cereals

 


Q54. Age at which weaning need to be initiated is….

(a) 4 to 6 months

(b) 6 to 8 months

(c) 8 to 10 months

(d) 10 to 12 months

 

Ans: (a) 4 to 6 months

 


Q55. All are the characteristic 0f pathological jaundice except

(a) It appears within 24 hours of birth

(b) Total bilirubin level is more than 15mg/dl

(c) Serum bilirubin level does not exceed 15mg/dl

(d) Direct bilirubin level more than 2mg/dl

 

Ans: (c) Serum bilirubin level does not exceed 15mg/dl

 


Q56. Kernicterus affect…..body organ

(a) Liver

(b) Brain

(c) Kidney

(d) Heart

 

Ans: (b) Brain

 


Q57. Correct regarding Rh isoimmunization is

(a) It is also known as Erythroblastosis fetalis

(b) Anti-D gamma globulin are given to mother to prevent Rh iso immunization

(c) It is a cause for pathological jaundice

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q58. Which all body parts need to be covered of a child getting photherapy?

(a) Eyes and Abdomen

(b) Eyes and Genitalia

(c) Eyes and Extremities

(d) Genitalia and extremities

 

Ans: (b) Eyes and Genitalia

 


Q59. Breastfeeding is contraindicated if the mother is receiving

(a) Aspirin

(b) Prednisone

(c) Amiodarone

(d) Erythromycin

 

Ans: (c) Amiodarone

 


Q60. Breastfeeding is contraindicated in…..

(a) Hepatitis C

(b) Cardiomyopathy

(c) Tuberculosis

(d) Typhoid

 

Ans: (a) Hepatitis C

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply