SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q41. Major sign of ABO blood incompatibility in the neonate is….

(a) Negative Coombs test

(b) Bleeding from the nose and ear

(c) Jaundice after the first 24 hours of life

(d) Jaundice within the first 24 hours of life

 

Ans: (d) Jaundice within the first 24 hours of life

 


Q42. All are the cause of physiological jaundice except

(a) Immature liver in the neonate

(b) Decreased RBC life span

(c) Polycythaemia

(d) ABO incompatibility

 

Ans: (d) ABO incompatibility

 


Q43. Haemoglobin level in neonate is…..

(a) 10-12 gm%

(b) 12-14 gm%

(c) 14-16 gm%

(d) 16-18 gm%

 

Ans: (d) 16-18 gm%

 


Q44. Noisy breathing due to airway obstruction is known as ……

(a) Ronchi

(b) Stridor

(c) Snoring

(d) Crackles

 

Ans: (b) Stridor

 


Q45. Surfactant production start at the age of

(a) 20 weeks

(b) 28 weeks

(c) 32 weeks

(d) 36 weeks

 

Ans: (b) 28 weeks

 


Q46. Treatment of choice in Community acquired pneumonia in neonate is?

(a) Cefotaxime + Gentamycin

(b) Cefotaxime + Amikacin

(c) Ampicillin + Amikacin

(d) Ampicillin + Gentamycin

 

Ans: (d) Ampicillin + Gentamycin

 


Q47. Total lung capacity in a newborn is

(a) 100 ml

(b) 150 ml

(c) 200 ml

(d) 250 ml

 

Ans: (b) 150 ml

 


Q48. The last neonatal reflex to emerge is?

(a) Rooting reflex

(b) Grasp reflex

(c) Crossed extensor reflex

(d) Moro’s reflex

 

Ans: (d) Moro’s reflex

 


Q49. Which neonatal reflex is absent in a child with spastic cerebral palasy?

(a) Moro’s reflex

(b) Symmetric tonic neck reflex

(c) Asymmetric tonic neck reflex

(d) Grasp reflex 

 

Ans: (b) Symmetric tonic neck reflex

 


Q50. Pathological jaundice treatment…..

(a) Exchange transfusion

(b) Phototherapy

(c) Administration of phenobarbitone

(d) All

 

Ans: (d) All

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply