SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q31. Bronze-baby syndrome is characterized by

(a) Decreased urine output and macroglossia

(b) Bow like legs and curved legs

(c) Brownish bleck colour of skin, serum and urine

(d) Yellowish discoloration of skin

 

Ans: (c) Brownish bleck colour of skin, serum and urine

 


Q32. All interventions prevent hypothermia in preterm babies except?

(a) Use of polyethylene plastic wraps

(b) Using double layered incubators

(c) Using woollen caps to cover head

(d) Keeping the delivery room temperature at 22 degree Celsius

 

Ans: (d) Keeping the delivery room temperature at 22 degree Celsius

 


Q33. All of the following are features of prematurity in a neonateexcept.

(a) No creases on sole

(b) Abundant lanugo

(c) Thick ear cartilage

(d) Empty scrotum

 

Ans: (c) Thick ear cartilage

 


Q34. Gestational age of a new born baby can be assessed by which one of the following scoring system

(a) Sarnat and Sarnat

(b) Downey’s

(c) Silverman’s

(d) New Ballard’s

 

Ans: (d) New Ballard’s

 


Q35. Bag and mask ventilation is contraindicated in newborn resuscitation with clinical suspicion of?

(a) Diaphragmatic hernia

(b) Intracranial haemorrhage

(c) Meconium aspiration

(d) Pneumothorax

 

Ans: (a) Diaphragmatic hernia

 


Q36. Hypothermia is characterized by all except

(a) Poor feeding

(b) Metabolic acidosis

(c) Increased peripheral perfusion

(d) Respiratory distress

 

Ans: (c) Increased peripheral perfusion

 


Q37. All are complications of phototherapy except:

(a) Passing loose green stools

(b) Hypercalcemia

(c) Hyperthermia

(d) Bronze discoloration of skin

 

Ans: (b) Hypercalcemia

 


Q38. Which one of the following is considered abnormal in a neonate?

(a) Erythema Toxicum

(b) Mongolian spot

(c) Caput succedaneum

(d) Jaundice within the first 24 hours

 

Ans: (d) Jaundice within the first 24 hours

 


Q39. Anterior fontanel corresponds to all structures except:

(a) Frontal suture

(b) Coronal suture

(c) Lambdoid suture

(d) Sagittal suture

 

Ans: (c) Lambdoid suture

 


Q40. Identify the characteristic of pathological Jaunice among the following

(a) It appears in between 24-72 hours of age

(b) It occur because of the physical immaturity of the baby

(c) Prematurity, asphyxia and infections may aggravate it

(d) It appears within 24 hours

 

Ans: (d) It appears within 24 hours

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply