SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q21. All of the following are required while caring for a child who is on phototherapy except

(a) Infant should be fully naked with ayes and genitalia covered

(b) Breast feeding should be continued unless it is contraindicated

(c) Frequent monitoring of infant temperature need to be done

(d) Baby should be completely naked

 

Ans: (d) Baby should be completely naked

 


Q22. Exclusive breastfeeding is advised in all except

(a) Diarrhoea

(b) Evening colic

(c) Jaundice

(d) Typhoid

 

Ans: (b) Evening colic

 


Q23. Iron supplementation in a healthy term breast fed baby should be staed at the age of

(a) 2 weeks

(b) 4 weeks

(c) 8 weeks

(d) 6 weeks

 

Ans: (b) 4 weeks

 


Q24. Medication given to the new born baby to prevent bleeding is….

(a) Normal saline

(b) Dextrose

(c) Adrenaline

(d) Vitamin-K

 

Ans: (d) Vitamin-K

 


Q25. Route of administering Vitamin K in newborn baby is

(a) IV

(b) IM

(c) SC

(d) ID

 

Ans: (b) IM

 


Q26. A new born baby’ skin covered with white sticky maternal which is known as

(a) Mongolian spot

(b) Lanugo

(c) Milia

(d) Vernix

 

Ans: (d) Vernix

 


Q27. Pathological jaundice criteria, all  are included except:

(a) 24 hours later but within 72 hours

(b) More than 14 days persistence

(c) >2mg/dL conjugated bilirubin

(d) Clay colored stool

 

Ans: (a) 24 hours later but within 72 hours

 


Q28. If a mother had measles during pregnancy, her new born baby would be immunized to this disease for-

(a) 4 to 6 months

(b) 6 to 12 months

(c) 1 to 3 years

(d) 3 to 6 years

 

Ans: (a) 4 to 6 months

 


Q29. Correct regarding phototherapy

(a) Wavelength of lights used in phototherapy is 500-550nm

(b) 30-45 cm is the distance between light source and baby

(c) Billi blanket is used in double surface phototherapy

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q30. Complication of phototherapy is

(a) Hyperthermia

(b) Retinal damage

(c) Bronze-baby syndrome

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply